2012 Condesa de Ramos ”Joven” Toro, Spanien

Vi kan godt forklare, hvad det spanske ord ”joven” betyder i vinsammenhæng, men det er straks vanskeligere, når man skal prøve at fortælle, hvordan det udtales. Lad os tage det svære først. ”Jo” bliver på spansk til ”hro”, med en lyd der skal hentes så langt ned i halsen, at det bliver både rungende og rullende.  Resten er lige ud ad landevejen. ”Joven” betyder ung. Ung vin der er lavet for at blive nydt ung. Det er vine med kun kort eller ingen fadlagring og derfor saftspændte og frugtrige.

Toro er distriktet. Det ligger i regionen Castilla-León tæt ved den gamle kongeby Valladolid. Man kan også sige, at det er den vestlige forlængelse af det meget anerkendte Ribera del Duero distrikt, hvor nogle af Spaniens bedste vine har deres rødder. Torovinene er generelt federe, kraftigere og saftigere end naboens. Og billigere, derfor er det interessant.

Vores Toro-kontakt er Bodega Ramon Ramos, familieejet i tre generationer. Vinhuset er officielt fra 1963, men inden da havde Ramon Ramos Carillo lavet og solgt Torovin til en større og større kundekreds. Bodegaen har nu ca. 40 hektar med gamle vinstokke på de bedste jorde plus en aftale med 150 af egnens mindre vinhuse om fast leverance hvert år. Det der komme i hus er druen Tinta de Toro. I Ribera del Duero kaldes den Tinto Fino, og længere nordpå i Rioja og omegn lyder samme drue navnet Tempranillo. Det skal ikke være så let.

Toro-vinene har altid haft ry for at være ret rustikke, men det indtryk ønske familien Ramos ikke at deres vine skal have. Gennem årene er de blevet mere og mere elegante, uden at miste identiteten. Man kan stadig smage solens varme og højslettens nattekølighed.

[ Familien følger naturligvis med i det der sker rundt om dem. De har noteret sig, at unge vine med masser af saft og frugt er populære. Derfor har de udviklet denne ”Joven”, som på sin måde både er gammeldags robust men også moderne og livlig med en alkoholprocent som en Amarone.]

Vinifikationen er enkel og hurtig. Når druerne er i hus ribbes klaserne for stilke, de kværnes og gæringen er overstået på mindre end et par uger. Vinen får lov til at bundfalde sig selv på tank et par måneder. Filtreringen ved aftapningen er minimal.

Når vinen hældes i glasset ser man tydelig en mørk lilla farve som signalerer ungdom. Næsen fyldes med noter af hindbær og solbær bakket op af krydrede undertoner. I munden en vis frugtfedme der bæres fint igennem af en frisk syre.

Tips til servering
Den skal nydes et par grader under stuens temperatur og passer fint til alt fra grillen.