2011 Post House ”Golden Monkey”, Sydafrika

Vinproducenter i hele verden gør alt for at tiltrække sig kinesernes opmærksomhed. Vi har set, hvordan selv de mest berømte slotte i Bordeaux på forskellig vis forsøger at forene sig med kinesisk historie og kultur. Enten i markedsføringen eller på etiketten.

Nu vil sydafrikanerne også være med. Vores gode venner ”på posthuset” har kaldt deres nyeste skud på stammen for ”golden monkey”. Umiddelbart vil man tro, at det er de lokale aber der har givet inspiration til navnet, men nej det er en lille kinesisk en af slagsen. Den optræder på et berømt kinesisk frimærke som en del af en hellig treenighed. Det er tallet 8, farven rød og så aben. Alle er symboler på lykke og held, og når de tre er samlet på et frimærke, kan det ikke blive meget lykkeligere for kineserne. Frimærket er meget efterspurgt og ikke til at købe for penge. Post house (vinhuset) har det sat det på etiketten, og regner dermed med venlig opmærksomhed fra de kinesiske vinkunder.

Vi er for foden af Helderberg bjergene i dalen mellem Stellenbosch og Sommerset West. I gamle dage havde den lokale missionsstation et posthus her. Det er nu hovedhus for Post House Cellar, hvor den dygtige Nick Gerber både er ejer og vinmager. Han har fulgt sin drøm og passion og forstået at udnytte sin store kreativitet . Han er blandt den håndfuld sydafrikanske vinmagere, der har bevist, at der ingen grænser er for hvor langt man kan nå i det smukke Kapland. De ideelle rammer gør det ikke alene. Det er hårdt arbejde og konstant nærværd.

[ Nick vil ikke lave kopier af andres vine. Han ønsker en top international stil med et lokalt fingeraftryk. ]

Her har han forenet 74% shiraz, 20% mouvedre og 6% grenache til en flot og velsmagende vin, hvor man med det samme føler at man får noget for pengene. Det er første gang, at han forsøger sig med et klassisk ”Rhône blend”, men det er ikke sidste gang. Kineserne har allerede taget vældig godt i mod den gyldne abe.

De tre druesorter vinificeres separat på rendyrket gær fra vinmarkens egen kultur. Der gæres i åbne tanke og skallerne trykkes ned en gang om dagen. Det giver ekstra saft, farve og kraft til vinen. Den lagrer på små egetræsfade i 10 måneder, og omstikkes 3 gange under processen.

Flot murstensrød. Tæt og brillant. Meget aromatisk. I næsen multebær, saftig solbær, kanel med et pift hvid peber og anis. Alt sammen fint krydret uden at miste vinøsiteten. Tør, masser af alkohol, blød og rund med fine modne tanniner.

Tips til servering
Nydes i store glas til kraftige og krydrede kødretter.