2011 Forgiarin, Venezia Giulia IGT Protetta, Italien

Etiketten viser et lille udsnit af ”the last Supper” nadveren – Jesus’ sidste måltid. På den måde vil vinmanden Emilio Bulfon gør omverdenen opmærksom på, at vin er en gammel historie og samtidig sætte spørgsmålstegn ved, om den moderne vin stadig kan kaldes guddommelig. Selv om vin i Italien i flere tusinde år har været en del af livet og kulturen, så er vinens sjæl blevet mere og mere usynlig. Det vil Bulfon gøre noget ved. Han har brugt megen tid på, at finde frem til   de gamle druesorter, som historisk har gjort området kendt.  Han fandt fire sorter, som var værd at arbejde videre med. Samtidig har han bestemt sig til, at intervenere så lidt som overhovedet muligt i kælderen. Netop for at bevare vinens sjæl.

[ Det kunne se ud som om, det var det, markedet gik og ventede på. Stor succes og stor fokus på Bulfonvinene, der gerne modtager gæster til en lille rundvisning og smagning. ]

Selvfølgelig skal man også lige en tur rundt om hjørnet til Maria dei Battuti di Valeriano kirken, hvor man kan beundre den fresco fra Middelalderen, som ses på vinens etiket.

Vi er i regionen Friuli i støvlelandets nordøstlige hjørne. Bulfons vingård ligger for foden af de Karniske Alper i et smukt bakket og skovklædt landskab der skæres igennem af Tagliamento, der er en af Europas ældste floder. Der hører 16 hektar med vin til ejendommen. Mere end halvdelen er tilplantet med de historiske vinstokke.

Druerne håndplukkes og høsten bringes til vineriet i små kasser, så druerne ikke beskadiges.

Emilio Bulfon har sørget for at fire historiske druer igen er kommet til værdighed i Italien. Forgiain er en spændende rød drue, som let får tankerne på flugt. Den er anderledes end vi har vænnet os til. Behagelig anderledes. Vi er vant til at skænke de moderne vine, og forventer at de er klar med det samme. Men denne vin skal forenes med luften for at udvikle alle aroma- og smagsstoffer. Omhældning til karaffel bare 15-20 minutter inden serveringen. Lige som i gamle dage.

Jordbær rød med purpur undertoner. Klar, blank og pæn. Frisk rød frugtnæse med mange forskellige signaler. Når det hele falder på plads dominerer det vinøse med insisterende, fine krydrede noter. Smagen er tør og varm. Tanninerne er modne og bløde.

Tips til servering
Den skal serveres til rødt kød eller mørkt fjerkræ, og gerne et par grader under stuens temperatur.