2012 Solea, Nero d’Avola, Cellaro, Sambuca Terre Siciliane IGT, Italien

Sambuca kender vi fra ferierne sydpå. Den søde, klare stærke anisdrik med en kaffebønne i bunden og ild på toppen. Det er en likør med oprindelse i Italien, og har ikke noget med denne vin at gøre. Navnet er udledt af det arabiske ord for hyldebær.  I overskriften er det imidlertid et geografisk begreb.

Sambuca er en gammel by på Sicilien der ligger for foden af Monti Sicani  i den sydvestlige del af øen mellem Corleone og havet.  Der er meget at se på for turisten; spændende monumenter, huse og mosaikker fra romernes storhedtid, og endnu flere fra den arabiske besættelse.

Indtil begyndelsen af 1970’erne drak sicilianerne selv den vin der blev lavet på øen. I 1972 satte EF (EU) et storstilet udviklingsprogram i gang, hvor man både gav tilskud til jord, plantning af vinstokke og konsulenthjælp. Det har resulteret i, at Sicilien i dag er den af Italiens 20 regioner der producerer mest. Vinene  er generelt så gode, at man ingen afsætnings vanskeligheder har. Med andre ord har man stor succes.

Og det var netop i 1972, at Cantina Cellaro blev grundlagt. Et par hundrede vinbønder med jord i og omkring Sambuca indgik et samarbejde, som har haft stor betydning for lokalsamfundet.

Vi kan vælge mellem en række stilfulde vine, der har tilpasset sig den moderne smag.

[ De siger selv: ”Vi laver vin til den moderne vinnyder der har erfaring nok til at søge ”value for money””. ]

Nero d’Avola er uden konkurrence Siciliens signaturdrue. Fønikerne bragte i antikken druen til øen, hvor den står bag nogle markante og potente røde vine.
Man har et par tusinde års erfaringer at trække på. Blandt andet må druerne ikke kværnes for hård, når de omdannes til vin. Det er for at undgå en ubehagelig grøn syre.  Et godt resultat kræver også forholdsvis lang kontakt mellem most og skaller plus en omhyggelig omstikning hver fjerde time gennem vinifikations processen.

Lækker intens næse med skovbær, viol og kirsebær. Fyldig med en passende tørhed, krydret med en lang vedvarende smag.

Tips til servering
Serveres gerne et par grader under stuens temperatur til lyse kødretter og stegt fjerkræ