2011 Masseria Pietrosa, Malvasia Nera, Salento IGT, Italien

Malvasia er en af de gamle klassiske druesorter, som nu får mere og mere opmærksomhed. Blandt andet fordi den er særdeles anvendelig. Man møder den flere steder i Middelhavsområde, og særlig i Italien, hvor den optræder i alle mulige afskygninger. Både som rød, hvid og rosé. Som sød eller tør. Mousserende eller stillevin. Alt efter hvilken sort af Malvasia der benyttes og hvilke traditioner man har i de enkelte vindistrikter.

Den Malvasia vi skal møde er en rød variant. Den mørkeste af slagsen. Malvasia nera di brindisi. Altså den sorte fra Brindisi. Her i en 100% udgave, hvilket er sjældent, fordi Malvasia næsten altid optræder i blanding med andre lokale druesorter.

Det er den gode vingård Masseria Pietrosa der står bag. De vil vise verden, hvad man kan nå når man forkæler Malvasia.

”Masseria” betyder gård, her vingård, og ”Pietrosa” betyder stenet, fordi sten ser ud til at være det der er mest af i landskabet. Malvasia nyder disse forhold og kan samtidig også tåle den til tider hårde varme og stikkende sol der hersker sommeren over her nede i den italienske hæl. Gennem historien har man været storleverandør af sort, alkoholrig vin til Europas blandingskar.

[ Men gennem de sidste ti år har man formået at bryde ud af anonymiteten , og har placeret sig som et naturligt valg, når den moderne forbruger søger kvalitet for pengene. ]

Samtidig har vinbønderne tilegnet sig seneste viden,  og det sammen med nyeste teknik har bragt Salento frem blandt de bedste køb på vinmarkedet.
Messeria Pietrosa’s vinmager hedder Filippo Baccalaro. Han tilskrives stor ære for succesen. Det er en mand, der stiller store krav både på marken og i kælderen. Druerne skal være fuldmodne når de bringes i hus, og der må ikke være noget som helst grønt mellem det der kommer ind. Han har fundet gode lodder i San Marzano, på toppen af nogle bakker i det ellers ret flade landskab. Udbyttet holdes nede, for at få en vin med størst mulige intensitet. Der høstes sædvanligvis den sidste uge i september.

Når druerne er kværnet og hældt på tank, vil mosten efter et par dage blive drænet, for at koncentrere resultatet endnu mere. Derefter fire 4 måneders lagring på fransk eg og så et år på flaske.

Mørk ruby i glasset. Rustik men også elegant med tydelige noter af friske kirsebær i en blød og venlig indpakning. Fyldig tør og meget smagsfuld.

Tips til servering
Perfekt til svinekød med alt det traditionelle tilbehør.