2011 Dovarius, Cabardès, Languedoc, Sydfrankrig

Det er nok de færreste der nikker genkendende til navn og vinområde.
Det laver vi om på nu. Vi er i Sydfrankrig i Languedoc kendt for kraftige og krydrede vine, hvor grenache druen dominerer og hvor baglandets urter og krydderier giver deres helt personlige præg til vinens smag og karakter.
I Cabarès laver man imidlertid ikke typiske ”middelhavs vine”.

[ Allerede før Kristi fødsel opdagede romerne, at der var specielle vækst betingelser for foden af de sorte bjerge. ]

Vi er i den vestligste del af Aude departementet, nordvest for Carcassonne. Det er vel det koldeste område vi kan finde i det sydfranske. De sædvanlige middelhavs druer som grenache og carignan har svært ved at modnes, hvorimod de atlandiske druer som cabernet sauvignon og merlot klarer sig aldeles fint. Det er ikke bare koldere i Cabardès, det er også mere regnfuldt end i resten af det sydfranske vinland. Det plejer ikke at blive nævnt på positivsiden, men da der altid er rigelig med solskinstimer, er det ikke noget der giver problemer. Køligheden og den lange modning giver elegante, faste vine med karakter og kant.

Vores ven i området hedder Alain Maurel. Hans familie har i generationer haft rødderne dybt i det sydfranske, men efter detaljerede studier af topografien, bioklimaet og den naturlige vegetation, valgte han i 1973 at Cabardès skulle være rammen om hans drømme om at lave den perfekte vin. Han satte cabernet sauvignon og merlot, men også syrah som han vidste miksede godt med de atlandiske druer. Det ved Bordeauxfolket også godt. Hvorfor de franske myndigheder har forbudt syrah i Bordeaux, er der derfor ingen der ved. Det kan i alt fald ikke være et kvalitetsspørgsmål. Alain Maurel har også plantet et lille stykke med grenache, for ikke helt at miste forbindelsen til traditionerne. Vingården er med i Terra Vitis, en organisation der bekender sig til dyrkningsmetoder der er så skånsomme for naturen som mulig. Druerne selekteres på marken og igen når de er bragt i hus. Efter høsten holdes de fire druetyper adskilt. Når de er blevet til vin smages de og den endelige blanding bestemmes. Lagringen foregår på store fade. Efter et år tappes vinen på flaske.

Det er en magtfuld vin der skænkes i glasset. Saftig mørk frugt og fine krydderier møder næsen. Smagen er både robust og elegant, frugtsyren frisk og livlig og garvesyren moden og afdæmpet. En masse gode ting smelter fint sammen, og bliver til en god vinoplevelse.

Tips til servering
Passer fint til et godt stykke kød med ikke for fede og krydrede saucer.