2010 Francois Arnaud, Séguret, Côtes du Rhône Villages, Frankrig

Séguret omtales flere steder som en af Frankrigs mest romantiske vinbyer. Den ligger i den sydlige del af Rhônedalen, flot placeret på en skråning med vinmarker på alle sider. En smal hovedgade fører frem til en stor plads, hvor gamle vinranker danner tag og naturlig skygge. Om sommeren vrimler det med turister. Det tiltrækker også kunstnere, der lader sig inspirere af de vidunderlige omgivelser. Først gang vi var i Seguret, så vi, netop på torvet en ung mand, der sad på en gammel Carlsberg øl trækasse, og så drømmende ud over landskabet. Vi spurgte om vi måtte tage et foto af ham. Det viste sig, at han var dansker og kunstner. Han var draget af stedet. Af lyset og vinen.
Vinen blev hentet på det lokale kooperativ. Tappet på en 12 liter dunk fra en cementtank med slange og pistolgreb, hvor der stod ”12% Rouge”. Der var til et par dages inspiration.

Selv om det er flere årtier siden, så kan man stadig gå på kooperativer med en dunk og få fyldt op. Men det er nok mere interessant at gå på jagt hos de mange små vinproducenter, der har slået sig ned på skråningen oppe og nedenunder Seguret by.

[ De er alle med i den prestigefulde Côtes du Rhône Villages kategori, hvor man skal opfylde en række kvalitetskrav, for at være med. ]

Der er regler for hektarudbytte, alkoholprocent, høsttidspunkter, modenhedsgrad ol. Og særlige regler for drueblandinger. Loven forlanger mindst 50% grenache i Seguret-Villages. Det er en drue der har det allerbedst på tørre, varme og forblæste jorde. Netop det den sydlige Rhônedal byder på. Alkoholprocenten bliver naturlig høj og syren lav, derfor skal der blandes med andre druer. Francois Arnaud har her valgt en god portion syrah og til sidst toppet op med lidt cinsault.

Appelationen Séguret omfatter i dag 368 ha. Det bliver årligt til 13500 hektoliter vin der fordeler sig på mange forskellige producenter. Francois Arnaud er negociant. Han er vinuddannet og vigtigst af alt, en stor personlig vennekreds blandt vinbønderne. Han udvælger hvert år vine til special cuvéer, som han så tilbyder markedet i små portioner. Denne specifikke vin er blevet så godt modtaget, at den i 2011 fik guldmedalje ved Concoures des Vins de la Foire d’Avignon.

Den er lavet for at blive nydt ung og frisk, mens frugten er saftig og sprød. Derfor ingen fadlagring.

Mørk, rød, tæt i glasset. Indbydende. Frugten dominerer i næsen, men baglandes urter og krydderier blander sig også fint. Smagen er fyldig og livlig med fin harmoni mellem frugt og syre. Det er en vin der giver appetit og lyst til et glas mere.

Tips til servering
En vin som skabt til danske retter med svinekød, grillet kød o.l.