Hvidvinskasse 25

2012 Fitapreta Branco, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Vi fik vinen anbefalet af en engelsk vinskribent, som vi har stor tillid til. FitaPreta er vinens navn. Det sagde os absolut ingen ting. Druerne bag er Antâo Vaz og Roupeiro, som vi heller ikke kendte. “Bare vendt til I smager den” sagde vores engelske ven. “Så ønsker I at vide alt om den!

FitaPreta betyder “sort bånd” på portugisisk. Det må være det, der er på flaskens halsudstyr. Vi må være ærlige og indrømme, at portugisisk hvidvin aldrig har fået os til at høre englene synge. Kølig hvid Vinho Verde skænket i store glas en varm sommerdag er skøn og læskende, men næppe en uforglemmelig vinøs oplevelse.

[ To energiske ildsjæle har bestemt sig til at vise verden, at Portugal også står for frisk og elegant hvidvin, der kan tilfredsstille forvente ganer. ]

Folkene bag er Antonio Macantia (30 år og portugiser) og David Booth (45 år englænder bosat i Portugal). De har lavet aftale med en række vinbønder der dyrker bestemte vinsorter efter deres anvisning.

På få år er de to plus deres unge team af eksperter blevet førende i Portugal når det gælder innovation og introduktion af ny teknik. Intet spares. Vinmarkerne luftfotograferes med infra-røde stråler, så man nøjagtig kan bestemme, hvor de bedste betingelser er. På denne måde bestemmes også mængden af gødning og kunstvanding i de bestemte lodder.

Vinmarkerne er computerstyret og overvåger i hele modningssæsonen druernes syre- og sukkerbalance. Det er afgørende når man skal vælge det perfekte høsttidspunkt. Naturligvis håndplukkes druerne, der efter en ekstra sortering lægges i 20 kilokasser, så de ikke beskadiges.

De moderne tider har ikke på samme måde ramt kælderarbejdet. Her er kodeordet “back to the future”. Det er de gode gamle håndværkstraditioner der dominerer. Der bruges vildgær, man undgår pumpning og filtrering. Vinen klares med pisket æggehvide. Lidt moderne teknik har sneget sig ind. Blandt andet koldgæring der sørger for at bevare vinens friske aromastoffer. Der er ikke brugt fadlagring, af samme grund.

Vinen har denne tørre, sprøde og umiddelbare lette fremtoning, der med det samme giver én lyst til et glas mere. Charmerende og vellykket, med frisk blomst, sund frugt og en fin livlig syre med mineralske undertoner. Både citrus og ananas bidrager i oplevelsen. Solid krop og lang eftersmag.

Tips til servering
Super madvin. Til fine stegte fiskeretter, fjerkræ og lyst kød.

2012 Lumà Grillo, Cellaro Terre Siciliane, Italien

”Grillo” har man ikke hørt det før? I sær fornylig! Det er navnet på komikeren Jacob Haugårds italienske pendant Beppe Grillo, der kom i det italienske senat med ca. 1/3 af stemmerne uden at ville regere. Sjovt nok betyder ”grillo” fårekylling på italiensk. Men hvad har det med vin at gøre?

[ Joh Grillo er også navnet på en kendt siciliansk drue, der står for nogle aldeles velsmagende tørre og fyldige hvide vine. Den gør sig måske allerbedst nede i den sydvestlige del af øen i området Sambuca di Sicilia, hvor vinteren er kold og regnfuld, og sommeren er varm og tør. Det giver et perfekt mikroklima. ]

Man ligger tæt på havet. For øvrigt lige bag Marsala by, som vinmæssigt er kendt for sød hedvin, der næsten er glemt af den moderne forbruger. Når vi en sjælden gang møder den på vinhandlernes hylder er det med en anbefaling om, at Marsala er fremragende i madlavning. Først og fremmest til saucer.

Grillodruen blev flittigt benyttet af Marsalaproducenterne, men da de måtte se efterspørgslen svinde ind, fandt de ud af, at Grillo var mere end bare almindelig anvendelig til tørre, hvide vine. Når det går bedst giver den en næsten ukendt citronfrugtighed sammen med en robust vægt og struktur.

For mange er Sicilien uløseligt knyttet sammen med mafiaen, men der er meget mere end det. Alt er folkloristisk. Fødsler, bryllupper og begravelser er folkefester, som alle deltager i. Når druerne skal i hus, foregår det med sang og dans. Alt bliver gjort meget traditionelt. Derfor var man også nogle af de sidste til at ændre kursen til moderne vinavl, som i al sin enkelhed går ud på at lave lidt mindre, men til gengæld lidt bedre vin, og så selvfølgelig bruge nyeste teknik. Alt det er på plads nu. Man skal bemærke, at sicilianerne vil bygge deres fremtid på lokale druer, og ikke de internationale der ellers dominerer udbuddet.

Cantina Cellaro har meldt sig under ”de grønne faner”. Man dyrker jorden med største respekt for naturen. Mosten koldgæres for at bevare maksimal frugt. Vinen bundfælder naturligt på tanke inden aftapningen. Tilbage er bare at køle vinen ned, åbne den mellem venner, skænke i store glas og nyde den i store slurke. Duften er grape og citron med lidt honning. Fine krydderier blander sig. Yndefuld stil. Frisk blomst. Smagen er fyldig tør med et lækkert pift frugtsyre.

Tips til servering
Passer til både fisk og fjerkræ. Måske særlig god til ost af alle slags.

2012 Tardencuba Verdejo, Rueda, Spanien

Vi er i Castilla-León, Vinene fra denne region har på mange måder været med til at placere Spanien helt i toppen af vinhierarkiet. Gennem årene har vi skabt os nogle gode forbindelser som sørger for, at vi får noget ekstraordinær god rødvin fra blandt andet Ribera del Duero og Toro. Vores ”hof” leverandør er Bodega Ramon Ramos, som altid leverer fremragende kvaliteter til fornuftige penge. Det er et familiefirma på fremmarch. En gren af tredje generation fik som opgave at drage til Rueda og etablere sig der. Tardencuba kaldte de deres bodega.

[ De er ikke selv i tvivl om, at Spaniens bedste hvide vine laves her. Længere nordpå i Galicien siger man det samme, men priserne er 2-3 gange højere, så det gider vi ikke rigtig diskutere. ]

Indtil begyndelsen af 1970’erne var Rueda kun kendt for dvaske og alkoholrige vine. Det var sådan de lokale ville have den. Omvæltningen kom da det store Rioja-hus Marqués de Riscal, bestemte sig til, at den hvidvin, de ville lægge navn til, skulle komme fra den kalkholdige og grusede jord omkring Rueda. De havde undersøgt hele Spanien på kryds og tværs og havde fundet dette højland som det mest velegnede. Det ligger 700-800 meter over havet og synes meget ideelt. Men det var nok den lokale drue Verdejo, som overbeviste dem om, at det skulle være der. Under kyndig vejledning gav den en vin med en ganske overvældende aromatisk duft og smag. Mulighederne tiltrak mange, og hurtig var den gamle, tunge vin historie. Moderne teknik havde skabt en tør, elegant, fin og sprød vin som tiltalte det internationale marked. Men flere klagede over at den også var lidt for neutral. Vinen manglede et personligt fingeraftryk. Man blev derfor enige om at sikre en vinifikation og en drueblanding, som bevarede det strøg af anis og nyslået hø, som er Verdejoens særpræg. Det har man holdt og haft succes med siden midten af 1990’erne. Men for at opleve det skal man være sikker på, at der står ”Verdejo” på etiketten.  Det er 100% Verdejo i denne vin. Der laves også en masse god Rueda hvidvin på Sauvignon Blanc, men det er en hel anden historie.

Tardencuba’s Verdejo er en god smagsoplevelse. Den skal selvfølgelig nydes afkølet og gerne af stor glas. Der er et appetitvækkende grønligt glimt i den lyse vin. Næsen fyldes med tropiske aromaer – citrus, papaja, ananas og mandarin. Saftig, frugtig tør smag, hvor man fornemmer lidt anis.

Tips til servering
Perfekt til stegte og grillede fiskeretter. Super til asiatisk mad eller som frokostvin. Passer fin til grøntsags retter.

2012 Terrapura Single Sineyard, Chardonnay, Casablanca, Chile

Terrapura er blandt de nye kvalitetsbevidste vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt internationalt. De har en ide om, at de med vine fra Terrapura, vil vise en hel vinverden, hvad der egentligt kan lade sig gøre i det der kaldes vinmagernes paradis. Navnet Terrapura er netop en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. De bedste muligheder findes nord og syd for Santiago langs med floderne der fyldes med smeltevand fra alperne. Uden vand ville der være gold jord. Det er her vi finder ”Edens have”. Der er altid sol nok til at fuldmodne druerne, og det regner når det skal, altså om vinteren. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarken, og derfor er der næsten ingen behov for sprøjtning.

Det er let at lave vin i Chile. Mange kommer måske lidt for let til det, og vinene kan derfor mangler dybde, karakter og kant. Det kræver en særlig indsats og viden, at få disse egenskaber frem i vinen. Terrapura-folket kan og gør det. De går efter at bevare vinens frugt optimalt, og de gør meget ud af at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre, fordi de har historisk gode forbindelser i alle Chiles kvalitetsdistrikter.

[ Casablanca er det mest kendte af de kølige vindistrikter i Chile. Selv om der er 50 kilometer til kysten, mærker man tydeligt de kolde vinde fra havet, og det behager i særlig grad de grønne druer, som får den sprøde spændstighed som gør en god hvidvin. ]

Druerne kommer fra en mark med 15 år gamle chardonnayvinstokke.

Der blev håndhøstet mellem den 26. og 29. Marts 2012.

Druerne blev straks bragt til vineriet i små kasser. Stilkene rippes af og druerne kværnes. Før presningen får skaller og grød lov at få seks timer sammen, for at intensivere aroma og smagsstoffer. Mosten koldgæres i 25 dage i ståltanke som er helt lufttætte. En tredje del af vinen lagres derefter på fransk eg i 4 måneder.

Sådan skal en stor chardonnay smage. Fin lys gul i glasset med en delikat aroma af mandarin, orange, æble og tropisk frugt. I munden fyldig tør, frisk, blød og rund med lidt vanille, honning og røget eg.

Tips til servering
Perfekt til forretter, fjerkræ, lyst kød, pasta og fisk