Hvidvinskasse 23

2011 Sauvignon Blanc, Summit Reserva, Rapel Valley, Chile

Det er for længst vedtaget, at vinbønderne i Chile har de mest perfekte dyrkningsbetingelser i verden. Der er altid sol nok til at modne druerne. Men der er også en passende kølighed, så druerne ikke bliver forbrændte. Vand har man i de mængder man ønsker det, og når man ønsker det. Det er smeltevand fra Andes.  Luften er tør og skadedyr derfor et begrænset problem. Vinlusen der er frygtet i hele verden har aldrig fundet vej til Chile. Derfor har man upodede vinstokke, der er meget stabile at arbejde med. Alt ligner Paradis, men som bekendt vil der så også være en slange. Her i form af jordskælv og vulkaner. Mere end 2900 vulkaner, de 500 er aktive og andre 500 kan vækkes til live meget hurtigt.  Det er den største koncentration af vulkaner noget sted i verden. De kan være op til 5 og 6 kilometer i højden, og ligger alle tæt på beboede områder i det lange og meget smalle land. Pladerne under bjergene og ude i havet er urolige, og melder sig dagligt med rystelser. Selv om man har jordskælvsikret alle huse, må man acceptere store ødelæggelser alt for ofte. For et par år siden gik det ud over vinområdet syd for Santiago, hvor millioner af flasker blev knust og tusindvis af fade sprang læk, og vinen flød. Men det får ikke vinbønderne til at miste modet. De fortsætter med at lave god vin. Bedre og bedre for øvrigt. De mener at netop vulkanerne er med til at gøre jordbund og mikroklima speciel velegnet til vindyrkning.  Se den meget dramatiske præsentation på http://www.volcanesdechile.com. Deres specielle ”Summit Reserva” serie har fået fin international omtale, og bekræfter på fineste måde Chiles evner som vinland. Og vulkanernes indflydelse. Vi er en times kørsel syd for hovedstaden i det vinområde der kaldes Rapel Valley.

[ Et lille område (Leyda) helt ud ved kysten har en særlig kølig dal, hvor Sauvignon Blanc-druen brillerer med en fast mineralsk velsmag som er uforlignelig. ]

Rødderne står i gammel vulkansk jord og granit. Kold morgentåge i høst perioden er med til at give friske og sprøde druer. Man arbejder med 3 forskellige kloner af Saivignon Blanc. Nummer 107 fra Layda bidrager med citrus, hvid peber og frisk syre. Nummer 530 også fra Layda giver noget mineralsk pakket ind i  urter, og nummer 242 fra Rapel Valley står bag parfumen og det eksotiske indslag. Top hygiejne i hele processen sikre en ren og vibrerende oplevelse. I glasset er den helt lys med et svagt grønligt skær. I næsen lime og citrus i en intens blanding med hvide sommerblomster og frisk frugtsyre. Knastør. Meget elegant og mundrensende.

Tips til servering
Serveres køligt til alt det gode fra havet. Til pastaretter, hvidt kød, fjerkræ og lignende.

2011 Schales, Rivaner, Classic, Rheinhessen, Tyskland

„Classic er gennemskuelighed og troværdighed“.

Det er ikke bare en helt ung tysk vin, det er også en meget moderne vin. Begrebet ”Classic” blev for nogle år siden introduceret som et ”våben” i kampen om at vinde den moderne forbrugers gunst. Tysk vins image var søbet ind i billig Liebfraumilch, og de farverige etiketter var blevet lidt for fantasifulde til, at man kunne tage dem alvorlig. Producenterne gik i tænketank og fandt efter nogen tid ud af, at begrebet ”Classic” ville løse alle problemer.

En storstilet kampagne skulle fortælle forbrugerne, at her var det, de havde efterlyst.

[ Køb ”Classic”, så er du sikker på, at få en ”over gennemsnittet kvalitetsvin med en harmonisk tør smag”. Det var det enkle budskab, som skulle få en hel verden med på ideen. Og det er blevet hørt.  ]

Bare i Danmark er det tyske vinsalg steget med næsten 25% det sidste år. En undersøgelse har vist, at begrebet ”Classic” opfattes positivt og på linie med begrebet ”Riesling”.

Classic-vine skal være tørre og typiske for det område, de kommer fra. Selv om man vil gøre det nemt for forbrugerne, er det bestemt ikke blevet lettere for producenterne. Der er en række regler der skal følges. Etiketten skal oplyse, hvilket af de 13 tyske hoveddistrikter, vinen kommer fra. I dette tilfælde er det Rheinhessen. Kun én drue må benyttes.

Her er det Rivaner, som er synonym med Müller-Thurgau. Årgangen skal nævnes på etiketten. I dette tilfælde skal vi om på bagetiketten for at finde ud af, at det er en 2006’er. Her kan man også se det lange AP kontrolnumret, hvor de to sidste cifre viser tappeåret der, også er 2006. Man har altså ikke spildt tiden på lagring. Den er tappet så hurtigt som muligt for at bevare frugten optimalt. Tapperen, der også skal nævnes, er vores gode venner Weingut Schales, der bor i Flörsheim. Alkoholprocenten skal være mindst 12%. Denne er 12½%.
Læg mærke til udstyret. Man har gjort alt for, at det ikke skal ligne en tysk vin. Man har undgået de langhalsede grønne eller brune flasker, og etiketteringen er enkel og stilren. Man skal kikke virkelig godt efter for at opdage, at det er tysk vin, men når den hældes kølig op i et stort glas, fornemmer man denne krydrede duft, blandet med muscat og masser af sommerblomster, som er så typisk for Rhinvinene.

En god frisk frugtsyre er pakket fint ind i pikant druesødme, som giver vinen fylde og vægt. Tør, halvtør alt efter temperament, og meget velsmagende.

Tips til servering
Rivanervine har det allerbedst ved at blive nydt unge. Kølige naturligvis og til fed fisk, laks og lignende, lyst kød, fjerkræ, suppe, asiatisk eller bare som frokostvin.

2012 Luberon Blanc, ”Vin Gourmand”,
Dauvergne-Ranvier, Frankrig

Chardonnay og Sauvignon Blanc har domineret udbuddet af hvide vine de sidste to årtider. De bedste af dem er svære at overgå, men i den mere beskedne ende af prisskalaen, er det ikke altid, at de to druer kan leve op til forventningerne. Tør man gå lidt udenfor de vante rammer, venter der mange spændende bud på alternativer. Vores to vidunder vinmagere Dauvergne og Ranvier, har fx denne velsmagende sag fra Luberon, der ligger på grænsen mellem Rhônedalen og Provence.

[ Vinene herfra havde i starten svært ved at finde anerkendelse som mere end bare læskende ferievine, men dygtige vinbønder, ny viden og ny teknik har vist at rammerne til noget stort er til stede.  ]

”D&R” kender området bedre end de fleste. De har lavet megen god Luberon rødvin, men følte også at der var basis for at lave en tør velsmagende hvidvin, hvis man tænkte sig lidt om. Første forsøg var med årgang 2010, og folk var begejstrede.

Luberon distriktet byder på to oplagte fortrin: Det ligger højt og druerne nyder godt af nattens kølighed. Det konserverer på bedste måde den naturlige frugtsyre. Og så har man i Luberon, i modsætning til andre steder i Rhône, tilladelse til at dyrke den meget aromatiske drue med navnet Rolle. Den får lov at dominere D&R’s hvide Luberon sammen med hvid Grenache, der giver lidt ekstra struktur og så Clairette for syrens skyld.

Druerne er hentet i Bonnieux og Lacoste, der ligger lige i hjertet af appellationen. Man begrænser høstudbyttet til 4500 liter per hektar. Det hører til i den lave ende, og det indikerer, at man er villige til at ofre udbytte til fordel for kvalitet.

Vinifikationen er enkel og hurtig. Mindre end en time efter at druerne er høstet presses de. Både druerne og mosten holdes under 10 grader i processen, som bevarer den naturlige frugtighed. Man forhindrer den malolaktiske gæring. Det bidrager til vinens spændstighed og naturlige syre. Man ønsker så at sige, at vinen skal være en ren fornøjelse.

Vi er sikre på, at du vil kunne lide vinen. Når den hældes køligt i et stort glas, breder der sig hurtigt en appellerende duft i lokalet. Det får smagsløgende aktiveret og mundvandet til at stige. Man er så klar til den første mundfuld. Husk lige at lade vinen blive i munden et par sekunder, før den sendes videre. Læg mærke til vinens nærmest skrøbelige sprødhed og så tonerne af fersken og lime, der lige pludselig forlanger hele opmærksomheden. Behagelig tør og let dansende.

Tips til servering
Vinen er perfekt som aperitif, og til de fleste fiskeretter, fjerkræ. D&R-drengede mener også, at man snyder sig selv, hvis man ikke prøver vinen sammen med lidt frisk gedeost.

2012 Herdade do Peso, Vinha do Monte, Alentejo, Portugal

En tør, hvid, elegant, stilren hvidvin der bekræfter at Portugal er blevet et moderne vinland. Vinen er skabt med stor respekt for naturen og al den viden og kærlighed der er sparet op gennem mange generationer i vinens tjeneste.
Det er Sogrape Vinhos der står bag. De er uden konkurrence Portugals største vinhus, med vingårde ikke bare rundt i Portugal, men i hele verden.

[ Alle steder er de respekteret og med til at sætte høje krav til kvaliteten. Uden dem ville Portugal ikke være nåede så langt som nu. ]

Succeen er skabt i vores tid. Bedstefaren til den nuværende chef, var ”opfinder” af den berømte rosé Mateus, som i mange år var verdens største mærkevarevin. Der kom penge til familien, og de blev investeret i kvalitetsvinhuse, der skulle sikre fremtiden for familien.

Årgang 2012 var et forholdsvist tørt år, men der kom alligevel regn nok, så det aldrig blev noget problem. Det tørre og varme vejr gav knopskydning allerede i marts. De høje temperaturer fortsatte gennem hele foråret. I maj kom kraftig regn, der fik vinen til at gro helt uhæmmet. Blomstringen foregik heldigvis inden regnen kom. Sommeren var varm og tør. Da høsten gik i gang i slutningen af august, kunne alle se, at der hang en god årgang på vinstokkene.

Druerne – lad os bare nævne dem: Antào Vaz, Roupeiro og Arinto. De blev håndplukket separat efter sort og modningsgrad. I vineriet blev klaserne afstilket og kværnet ganske let for at frigøre den bedste del af mosten. Derefter tankgæring under temperaturkontrol i ca. 15 dage. Den unge vin smages og bedømmes og den endelige blanding foretages. Vinen lagres på rustfri ståltanke. Inden aftapningen på flaske klares og filtreres vinen, så den er parat til at blive nydt mens den har sin ungdoms friskhed i behold. Lad os kalde det et år eller to. Større hastværk behøver det ikke at have, men på den anden side så gør man heller ikke noget forkert ved at sætte den på bordet i weekenden.

Herdade do Peso Vinha do Monte byder på en autentisk duft af Alentejo, det vil sige lime og friske krydderier. Farven er lys med et fint citrus skær. Smagen er livlig med en passende blanding af syre, mineraler og frisk frugt.

Tips til servering
Den gør sig fint på egen hånd som aperitif. Og selvfølgelig som fiskevin, frokostvin til kold kød ol.