2010 Vinha do monte, vinho regional, alentejano, portugal

Alentejano betyder “på den anden side af Tejofloden – set fra Lissabon. Det er et kæmpe område, der næsten dækker en tredjedel af Portugal. Tilbage i Middelalderen, da Portugal blevet samlet til et rige, var Alentejo og Algarve de sidste områder der blev erobret fra maurerne, som jo af religiøse årsager ikke dyrkede vin. Det havde de nye herskere heller ikke planer om. De udnævnte Alentejo til at være landets kornkammer. Vinen skulle komme nordfra, hvor man ikke kunne dyrke andet. Alentejo blev hurtigt de store godsers land, hvor korn, kork og oliven blev vigtigste afgrøder.

Det var i Alentejo, kimen til Nellikerevolutionen i 1974 blev lagt. Godsejernes feudalistiske styreform havde skabt en utilfreds underklasse. Det resulterede i en kort kommunistisk magtovertagelse, hvor først og fremmest Alentejo blev nationaliseret. Nu er jorden igen kommet i privateje, og et nyt produktionsapparat er blevet genopbygget. Det har givet plads til vinbønder med visioner, blandt andet det berømte franske Lafite Rothschildt, der er en af de succesfulde vinaktører i genopbygningen af Alentejo. Også det danskejede Cortes de Cima viser med utraditionelle topvine, at alt kan lade sig gøre på disse kanter.
Sogrape er Portugals største vinhus. Naturligvis har de også en vingård i Alentejo.

[ Her gøres et stort arbejde med forædling af forskellige regionale blandinger. ]

Vineriet hedder Herdade do Peso. Vi faldt for deres Vinha do Monte, som vi synes på allerbedste måde udtrykte noget meget lokalt, men som samtidig også har et fast og fint internationalt fingeraftryk.

2010 i Alentejo havde de sædvanlige varme og solrige dage, og den kærkomne nattekølighed til netop at skabe harmoniske balance mellem frugt og fylde, som alle ønsker at opnå. Da druerne blev håndplukket, var de ensartet modne og klaserne var helt uden råd. Kældermesteren så meget tilfreds ud.

Denne 2010 Vinha do Monte har en flot rubinrød farve, en stor imødekommende velduft og en saftig intens blød smag, hvor man kan fornemme både solbær og jordbær. Den er som vi kender den fra tidligere årgange.

Vi plejer som regel at opgive druesorten eller sorterne, der indgår i blandingen. Det vil vi heller ikke snyde vores kunder for denne gang. Der er brugt aragonès, alfrocheiro, trincadeira og alicante Bouchet. Nej det er heller ikke druer vi kender ret meget til. Men nu er de nævnt.

Tips til servering
Vinen er perfekt til kraftige og krydrede retter. Gerne til rette hvor der er gjort lidt ekstra ud af saucen.