2010 MASSERIA PIETROSA, NEGROAMARO, SALENTO IGT, ITALIEN

Vi er i den region der hedder Apulien (Pulia). De fleste kender den som “Italiens hæl”. I modsætning til resten af Italien, så er der ret fladt her nede sydpå. Det gør det let, at dyrke næsten alle afgrøder. Man taler om Apulien som Italiens kornkammer.  Man kunne også tale om regionen som Italiens vinkælder. Gennem historien har man været storleverandør af sort, alkoholrig vin til Europas blandingskar. Men gennem de sidste ti år har man formået at bryde ud af denne anonyme rolle, og har placeret sig som et naturligt valg, når den moderne forbruger søger kvalitet for pengene. Og det er sket uden at man har været nødt til at ty til de internationale druer, som man ellers de fleste andre steder i verden. Man holder fast i den lokale drue Negroamaro.

[ Det betyder egentlig “sort og bitter”. Den har en tæt farve og har let ved at få et højt sukkerindhold og dermed masser af alkohol. ]

Ny teknik og rigtig lagring har reduceret det bitre til noget umærkeligt.

Netop fordi vinlandet er fladt som en pandekage, så tager det sig ikke lige så godt ud på billeder, som fx Toscana og Piemonte. Græske og romerske oldtidsminder bruges som opbevaring for udtjente køleskabe og gamle madrasser, og de fleste vinhuse ligner fabrikker som man skal ud og finde i byernes industrikvarter. Men alting er under en voldsom forandring, og man skal unde sig selv en tur der ned inden turismen tager over.

Man kan jo starte med at blive dus med regionens vine og først og fremmes Negroamaro. Her i en 100% udgave høstet i Salento, den sidste uge i september 2009. Den færdige vin har fået 4 måneder på fransk eg.

I glasset er den mørk rubinrød med dybt sortviolet skær. Meget i mødekommende i næsen. Modne solbær og krydrede balsamiske dufte af vanilje. Varm og blød i munden med vedvarende frugtsødme og kraftig struktur. Altså det man kan kalde for et godt glas rødvin.

Tips til servering
Den kan særlig anbefales til lam, vildt og modne oste. Vinder ved en hurtig omhældning lige før serveringen.