2011 Mâos, Baixo Corgo, Douro, Portugal

En af vores nye bekendtskaber i Dourodalen var på mobilen forleden dag. Han refererede til vores besøg, hvor vi havde smagt familiens røde Mâos. Vi havde rost den i høje vendinger, men den ville koster langt over 100 kroner for en flaske når den stod i Danmark. Derfor var det tak, men nej tak!

Nu stod han imidlertid og skulle bruge nogle penge, og var derfor villig til at sætte prisen betydelig ned.  Vi sendte lynhurtigt en pengeoverførelse. Vi var bange for at han ville fortryde, eller at hans tre brødre ville sætte sig imod at vinhusets ”kronjuvelerne” skulle sælges for spotpris.

Vinen er på vej til Danmark. Det drejer sig om en special cuvée, der kun findes i et meget lille parti. Udvalgt  og blandet af vine fra familiens fire gårde i Baixo Corgo, der ligger lige midt i hjertet af Dourodalen. Man mødes af et dramatisk smukt vinsceneri, der er ganske overvældende.

Vin har været dyrket i dalen i hele vores tidsregning, men det var først da englænderne forstærkede vinen med sprit og kaldte den for port, at navnet blev kendt internationalt. Den røde bordvin fra Douro fik sit gennembrud for ca. en snes år siden, og meget hurtigt blev Dourovinene nævnes som Portugals bedste bud på moderne rødvin med klassiske dyder.

[ “Mâos-brødrene” vil gerne vise en hel vinverden, at der ikke er grænser for, hvad man kan opnå i Dourodalen. De har benyttet druer fra gamle vinstokke med lavt udbytte. Kun det allerbedste naturligvis, derfor udbydes der kun 7000 flasker af denne vin. ]

Druerne er 50% Touriga Nacional og 50% Tinta Roriz. Vi er oppe i 350 meter højde over floden. Rødderne står i grusset skifferjord. De må søge dybt for at finde næring. Det hele blev høstet samme dag den 30 oktober 2011. Håndplukket naturligvis. Og sortering. Druerne bringes i hus i små 17 kilo trækasser. Inden de kværnes er der endnu en sortering, så man er sikker på at intet grønt eller umodent går videre.

Og det er en specielvin. Kraftfuld, velsmagende, intens og elegant. Mørk og tæt ruby med et violet skær. Spændende aromaer møder næsen; orangeblomst og solbær og saftig frugt. Sødmefuld, tør, storladen uden at miste elegancen.

Tips til servering
Serveres til kødretter med fyldige saucer. Eller til et godt stykke ost