2011 Château Guillaume Blanc ”Cuvée Prestige” Bordeaux Supérieur, Frankrig

Bordeaux er for alvor begyndt at røre på sig igen. I de seneste ti årig har man tydeligt mærket en krisestemning, hvor vinene generelt havde svært ved at leve op til den moderne forbrugers forventninger både med hensyn til kvalitet og pris. Samtidig havde Bordeauxbønderne vanskeligt ved at takle konkurrencen ude fra den store verden.

Det har taget alt for lang tid, at erkende, at man havde et problem, og at man selv skulle løse det. Heldigvis er der gode tegn på, at flere og flere  er  tilbage med succes, og det er uden at gå på kompromis med det vi forventer af en god Bordeauxvin. Stilen er ikke ændret afgørende. Den er bare blevet forfinet og intensiveret.  Oplevelsen er en smidig, ren og elegant vin, som man ikke bliver tung i hovedet af.

Vi har fundet et godt eksempel. Vi var egentlig på vej ud ad Bordeaux-distriktet med retning østpå. Ved det man kalder porten til Perigord ligger den lille historiske forsvarsby Sainte-Foy-la-Grande. Og midt i det hele Château Guillaume Blanc opkaldt efter en af byens notabiliteter. Slottets historiske baggrund går flere hundrede år tilbage. Vinmæssigt skal vi frem til 1992 før der er mere end lokal interesse for Château Guillaume Blanc. Markerne blev renoveret og nyeste teknik blev introduceret i kælderen.

[ Samtidig lovede man hinanden, at gøre sig største mulig umage i hele processen. ]

Der blev skrevet under på at dyrkningen af de 65 hektar skulle være bæredygtig og udføres med størst mulig respekt for naturen.  Ca. Halvdelen er lerjord, hvor Merlot trives  og giver saftige og frugtrige vine. På slottets lidt varmere grusjorde står Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. De bidrager med rygrad og karakter til vinen. Det er den korrekte blanding af de forskellige druesorter, der gør den store forskel på en jævn vin og en klasse vin.  Det og så den rigtige fadlagring. Der er enighed om, at en stor klassisk Bordeaux skal have 18 måneder på små (225 l.) fade af fransk eg. Også kaldet barriques. På Château Guillaume Blanc fornyes en tredjedel af fadene hvert år. Den endelige blanding sker først når vinene har modnet på fad.

Brillant, dyb ruby i glasset.  Stilren, elegant næse med både rød frugt, tobak og ceder. Smagen er tør let krydret velstruktureret og harmonisk. Frugt og garvesyre forener sig på bedste vis.

Tips til servering
På slottet server de gerne vinen til andebryst eller til en grillet steak med provencekrydderier.