2011 Posta Piana, Primitivo, Cantine Paradiso, IGT Pulia, Italien

Det er nu snart 20 år siden at primitivo-druen blev gjort kendt udenfor Apuliens grænser.  Vinen charmerede alle med sin kraft, fylde og krydrede smag som oven i købet blev tilbudt til en særdeles fornuftig pris. ”Et rent kup” skrev pressen. Det fik forbrugerne til at stå i kø.

Primitivo er stadig en succeshistorie. Blandt andet fordi vinbønderne/vinproducenterne stadig holder en fin balancen mellem kvalitet og pris. Der er guf og velsmag for alle pengene. Det var heller ikke skadeligt for vinens image, at der blev hvisket om, at Primitivo var særdeles  populær i Amaronedistriktet, hvor nogle producenter snød sig til at blande den sammen deres egen vin.  Også tilbage i 1990’erne afslørede moderne teknik, at Primitivo-druen var identisk med den californiske Zinfandel. Det var et navn med international ry, som flere syditalienske vinproducenter nu benytter sig af. Amerikanerne har protesteret, men loven er med Italienerne.

Lige meget hvad man vælger at kalde druen, så er den uden diskussion signatur druen i Apulien. Og lad os lige slå fast, at ”primitivo” ikke skal oversættes til ”primitiv”. Det står for ”noget tidligt” ”det første”. I denne forbindelse fordi Primitiv-druen modnes hurtigt, og derfor er den første der høstes.

[ Byen Manduria og umiddelbare omegn er blevet udnævnt til at være det bedste grosted for Primitivo. Foruden den geografiske begrænsning stiller man også krav om, at alkoholprocenten skal være mindst 14%. ]

Når vi indkøber vin er alkoholprocenten ikke afgørende. Det er balancen og harmonien i vinen der tæller. Den er perfekt i denne vin der optræder med 13 ½ procent alkohol. Det er ikke den halve procent der er afgørende, det er hvordan den enkelte vin opfattes i munden.

Vores leverandør er Cantine Paradiso der bor i Cerignola en lille by ”midt i det hele”.  De fortæller at det er 100% Primitivo-druer høstet i Manduria tæt ved Taranto. Høstudbyttet begrænses til 5000 liter per hektar. I 2011 blev druerne plukket den sidste uge i august. De blev straks kværnet og lå som en grød i 10 dage, hvor skaller og most fik det bedste ud af hinanden. Derefter presses ”grøden” og vinen gæres færdig. 6 måneders lagring delvis på små træfade og delvis på tank.

Efter kort tids flaskelagring er vinen klar til at blive nydt.  Server den i store glas med plads til at give vinen en svingtur. Nyd farven. Intens ruby med et dybt purpur skær.  Næsen fyldes af intense frugtaromaer og eksotiske krydderier i en fin balance. Smagen er saftig med en nærmest fed fylde. En fin, livlig syre giver vinen en frisk vinøsitet.

Tips til servering
Paradiso-folket anbefaler vinen til lokale pølser, særlig ”capocollo”. Lad os udvide det til alt krydret mad, simreretter og modne oste.