2011 Domaine Bousquet, Tautavel, Côtes du Roussillon Villages Tautavel, Frankrig

Vi er igen en tur i det sydfranske. I departementet Pyrénées-Orientales, der er en mindre del af den gamle provins Roussillon. Vi er væk fra kysten, lidt inde i landet med bjerge rundt om os. Nærmeste by til Domaine Bousquet er Tautavel.  I nogle nærliggende grotter fandt man i 1963 knoglerester fra forhistorisk tid. De blev sat sammen til en mandsperson på ca. 20 år og 160 cm høj. Han fik navnet Tautavel-manden og blev kategoriseret som Homo heidelbergesis, et nomade og jægerfolk. Senere er mere end 100 mennesker fra fortiden gravet frem i Tautavel.  Alle i samme familie. Hvad har det med vin at gøre? Ikke ret meget sådanne set, men legaliteten er, at byens navn optræder i vinsammenhæng. Se etiketten på denne flaske. Appellationen (oprindelsesgarantien) er Côtes du Roussillon Village Tautavel. Området er perfekt til vin. Bjergene giver læ og der er lidt køligere og mindre regnfuldt end ude ved kysten. Men det er besværligt at være vinbonde fordi det er granit der dominerer jordbunden. Det tvinger rødderne til at søge dybt ned for at finde næring. Det er grunden til, at vinstokkene ikke lider i tørkeperioder. Som et ekstra plus suger granitten varme til sig og virker som varmedunk om natten. Det giver ekstra sukker til mosten, som igen giver ekstra alkohol til vinen.

[ Der er 32 kommuner i Villages-kategorien. Kun fire af dem har lov at tilføje deres eget navn. Tilladelsen er givet fordi man fra officiel side anerkender at vinene herfra har en særlig god kvalitet kombineret med lokal genkendelighed. ]

Man er naturligvis stolte over denne anerkendelse. Det har givet dem mod til at søge endnu højere op ad kvalitetesstigen. Intet ser ud til at stå i vejen for deres ambitioner.

Tidligere var det carignan der dominerede på markerne i Tautavel. Det er en drue der giver robuste og syrerige vine. Det er ikke noget den moderne forbruger efterspørger.  Dygtige vinmagere kan imidlertid tøjle druens vildskab, så den friske frugt og elegancen fremhæves. Samtidig bliver andelen af Grenache og Syrah i blandingerne større og større. Kombinationen er perfekt. Det er som om alt det bedste fra Sydfrankrig kombineres på denne måde. Vinen lagres på tank for at bevare sin intense og markante frugt. Den bundfælder sig selv og filtreringen er derfor minimal.

Lækker frugtpræget og intens, saftig aroma. Vinøs og vel struktureret med mange krydrede nuancer. Kraftig uden at det går ud over elegancen.

Tips til servering
Stilsikker moderne vin perfekt til middelhavskøkkenet.