2010 TARDENCUBA, ROBLE, TORO, SPANIEN

Når den berømte amerikanske smagsdommer Robert Parker give en ukendt vin 90 points, så er det noget der bliver lagt mærke til. Prisen plejer samtidig at få et ordentligt spark opad, men da det ikke skete med denne Tardencuba, sikrede vi os et lille parti før den uundgåelige prisstigning kommer. Det er en rigtig Parkervin. Han går efter “Dolly Parton-vine” med bryster og hofter. Det skal være vine med stor ekstrakt, masser af saft, farve og kompleksitet. Sådan er Toro når den er bedst.
Bag vinen står to brødre Ramon og Jose Ramos som er født mellem vinstokke og vinfade. De har valgt distriktet Toro som deres “legeplads”.

Her så de mulighederne for at få deres drøm til at gå i opfyldelse. Det de søgte var gamle vinstokke der stod i den rigtige jord. De ville skabe nyt liv i de marker der var blevet forsømte af deres ejere.

[ De vidste hvor meget bedre druerne fra gamle vinstokke var. Udbyttet var mindre men smagsmæssigt var der mange flere dimensioner. ]

De har efterhånden fået samlet mange små “plots” som til sammen udgør 15 hektar. De ligger alle lige sydvest for hovedbyen Zamora og tæt ved den portugisiske grænse. Det specielle er at jordoverfladen er ekstremt sandet, og at rødderne skal arbejde sig ca. fire meter ned, for at finde grobund. Dette sammenholdt med at man har bandlyst kunstvanding, gør at udbyttet er meget lille, men til gengæld superkoncentreret. Ingen af vinstokkene er under 35 år gamle. Mange mindst det dobbelte. Det er den lokale Tinta de Toro der lægger krop til. Den kaldes Tempranillo andre steder i Spanien.

Druerne håndhøstes og bæres til pressehuset i små 20 kilokasser. Det er naturens egen gær der sætter mostens omdannelse til vin i gang. Det sker på små cementtanke, hvor vinene fra de forskellige “plots” holdes adskilt. Efter en passende lagring tappes vinene på flaske direkte fra tanken uden klaring og filtrering.

Vinen er venlig og imødekommende. Lige under saften og frugten ligger en vibrerende og livgivende syre og venter på at blande sig med maden. Potent med en venlig rå kraft og et godt bid. En vin der vækker alle sanser.

Tips til servering
Til grill, til kraftige og krydrede retter.