2011 Domaine du Grezas ”Reserve” Cotes du Rhone, Frankrig

En tur til Ardeche i Rhonedalen er ikke blot en oplevelse for den vininteresserede. Det er også en særlig oplevelse for naturelskeren,kanofolket og campister. Vi er på Rhoneflodens højre bred lidt syd for Montelimar (der hvor den hvide seje franske nougat bliver til). Vi skal ikke ret langt væk fra hovedvejen før et fantastisk landskab åbner sig for den besøgende. Man drages af den dramatiske slugt Gorge de l’Ardeche og oplever historiens vingesus i de utallige grotter og drypstenshuler. Det er for vildt og klippefyldt til at tiltrække vinbønderne. De finder til gengæld fine betingelser hvis de følger Ardeche-floden lidt syd på ned i dalen. De sidste 25-30 kilometer før udløbet i Rhonefloden dukker de op. Vi kommer hurtigt til brødrene Bouchon’s vingård Domaine du Grezas. Der er 30 hektar med vinstokke. Jorden består af hårde kalklag dækket med masser af sten. Det er meget krævende at få noget til at gro her. Det græs der vokser op af sig selv, for lov at blive. Det kan ikke hakkes væk, og man vil ikke sprøjte. Man forsøger at komme så tæt på at dyrke økologisk, som overhovedet muligt.

Grenache og syrah deles om jorden, men der er dog blevet plads til en lille portion med gamle carignan-vinstokke. Vi spurgte brødrene hvorfor deres druer var bedre en naboens. ”Beliggenhed” sagde de med det samme. Alle 30 hektar ligger på bløde bakker der vender mod den opstående sol. Det giver en langsom morgen-opvarmning og en lige så langsom afkøling når solen går ned. Det er samme forhold der gør sig gældende på de bedste vinmarker i Bourgogne. Brødrene Bouchon mener, at druerne stresser mindre, når temperaturforandringerne ikke er for voldsomme. Det er dyrkningen af jorden og pasningen af vinstokkene der får hele deres opmærksomhed.

[ Når druerne er fuldmodne afleveres de til stjernevinmagerne Dauvergne-Ranvier, der er mestre i at lede naturen på rette vej. ]

Domaine du Grezas er domineret af syrah der dukker op i både duft og smag. Brombær, sort peber, violer og lakrids, der blander sig fint med grenachens varme og imødekommende saftig frugt med fine krydderier som timian og rosmarin. Smagen forener sig med lækre toner af solbær, figen og tobak. Saft og fylde er pakket elegant ind i 15% alkohol uden at det går ud over elegancen.

Tips til servering
Særlig god til svinekød, kød i magtfulde saucer, grillmad ol.