2010 Niel Joubert, Cabernet Sauvignon, Sydafrika

”Den bedste gødning i vinmarken, er ejerens fodaftryk”. Sagt af Daniel Joubert tredje generation på vingården Klein Simonsvlei, der ligger i hjertet af det sydafrikanske vinland omkring Paarl og Simonsberg. Det var Daniels farfar der købte ejendommen i 1898. Egentlig for at hans anden søn (også en Daniel 22 år kaldet Niel) kunne få sig et fornuftigt arbejde. På det tidspunkt producerede vingården 50 tons druer, som for det meste gik direkte til det store kooperativ i Paarl. Et halvt århundrede senere var produktionen nået op på 800 tons. Man var begyndt at kende Klein Simonsvlei i større kredse. Det var samtidig tid til endnu et generationsskifte. Den internationale boykot gjorde det nyttesløst at spekulere i kvalitetsvine til et kræsent publikum, men nye tider i begyndelsen af 1990’erne åbnede op for hele verden som marked.  Sanktioner blev ophævet for at give plads til Mandelas demokrati og god vin.

[ Daniel Joubert Jr. bestemte sig hurtigt til, at koncentrere sig om kvalitetsvine med en international stil. Og for at vise alle, at det var alvor, gav han ordre til, at de bedste vine skulle markedsføres med familiens navn. ]

Oppe på skråningerne af Simonsberg er der en særlig parcel med Cabernet Sauvignon, som hvert år giver lidt bedre druer end andre steder. Måske på grund af de mange solskinstimer og køligheden fra havet, og selvfølgelig de jævnlige møde med Joubert, når han kom for at se, om det hele udviklede sig i den rette retning. Det var disse druer der har gjort familiens navn kendt i en hel vinverden.

Største delen af Jouberts vinmarker ligger på Simonsberg og i dalene mellem Paarl og Stellenbosch. Her finder man gode betingelser for flere af de internationale druesorter. Joubert laver fx en fremragende sauvignon blanc på de højtliggende jorde, hvor der kommer pust fra ishavet, mens hans chardonnay står i læ på nordvendte skråninger. Jouberts meget priste Shiraz har rødderne i en varm stenet jord i bunden af dalen. Det er vine vi nok skal komme til at møde i fremtiden.

Men i første omgang gælder det den klassiske Cabernet Sauvignon. Vinstokkene er bundet op som vi kender det fra Bordeaux, og høstudbyttet holdes nede, både ved beskæring og sortering. Vinstokkene er i gennemsnit 20 år gamle, og druerne er altid de sidste der høstes fra skråningen. Et døgn eller to udblødes skaller og most inden gæringen får lov at starte. 10% af vinen lagres på små franske træfade og blandes derefter med resten. Træet skal kun antydes ikke smages.

Dyb mørk brillant med en smuk purpur kant. Næsen domineres af moden saftig frugt, skovbund, mørk chokolade og frugtkage. Vinen fylder munden med masser af indtryk – blommer, solbær og lakrids – i en blød indpakning og dæmpede tanniner.

Tips til servering
Vinen klare nemt et godt stykke kød med både kraftig og krydret tilbehør.