2010 Marqués de Irún, Roble, Ribera del Duero, Spanien

Det er kun godt og vel en generation siden, at Ribera del Duero fik sin officielle anerkendelse som selvstændigt vindistrikt. Vindyrkning var på ingen måde ukendt for bønderne langs Duerofloden i højlandet nord for Madrid. Men man havde ingen fornemmelse af at man en dag skulle blive producenter af nogle af verdens bedste røde vine. Det er egentlig mærkeligt, at de ambitioner ikke var til stede, for en af vingårdene i området havde i mere end hundrede år været kendt for at lave Spaniens absolutte bedste rødvin. Vega Sicilia er navnet. Det var smørsangeren Julio Iglesias der var den indirekte årsag omvæltningen. Han var god ven med Alejandro Fernadez, der var nabo til Vega Sicilia. Han havde fået succes med en Ribera del Duero vin med navnet Pesquera, og da Julio Iglesias skulle på en stor Amerika-tuné, bad han om at få nogle kasser med. Når han ved de utallige interviews blev bedt om at forklare smørstemmen, og hvad han gjorde for at holde den ved lige, svarede han: ”Jeg drikker et glas Pesquera hver dag”. Så enkel kan marketing være i Amerika. Selv om der efterhånden er kommet mange konkurrenter til, så er Pesquera stadig stor ”over there”.

En af de unge vinmagere der er kommet til Ribera del Duero hen ad vejen er danskeren Peter Sisseck, som er manden bag den berømte Pingus. Han har givet det sidste skub til anerkendelse på allerhøjeste plan.

[ Ribera del Duero kaldes for Spaniens Medoc. Det er der flere grunde til. Bl.a pris og renommé, men også vinenes holdbarhed og udviklingsmuligheder sammenlignes med de bedste Médoc’er. ]

Vi vil måske endda sige at Ribera del Duero-vinene er mere holdbare. Og det gælder også vinene i den lavere ende.

Marqués de Irún er et større vinhus med interesser i mange forskellige spanske vindistrikter. Vi har aldrig mødt ”Marquesen”, og vi turde ikke rigtig spørge til ham, fordi vi ved, at der er adskillige Marquér der, så at sige bare låner deres navn ud til vinproducenter. Fordi man ved at det sælger godt.

Årgang 2010 var ”anada excelente” og intet er sparet for at forkæle druerne i deres videre forløb. Det er 100% Tempranillo (Tinto Fino) med 34 dages gæring sammen med skaller. Efter den malolaktiske gæring, hvor den hårde æblesyre omdannes til blød mælkesyre, lagre vinen i 7 måneder på ny fransk eg.
Det er en umiddelbart lækker vin med stor velsmag.

Mørk kirsebærrød med purpur toner. Imødekommende aroma af rød frugt, vanilje og kaffe. Friske bløde tanniner kombineret med saftig frugt, lidt lakrids og ristede svampe.

Tips til servering
Vi vil anbefale den til et godt stykke kød med, ja hvorfor ikke – ristede svampe.