2011 HEDONE ROSSO, CIRULLI, IGT UMBRIEN, ITALIEN

“Eksklusivt” det er vel det ord, der dækker bedst, når man skal beskrive vingården Cirulli. På afstand har man ingen fornemmelse af alderen. Formen er tidløs. Umiddelbart kunne bygningerne have ligget der altid. Det virker som en naturlig del af landskabet.

Farvenuancerne spillede fint dæmpet sammen med de grønne bakker. Og da vi kom igen i det sene efterår matchede de markernes rustrøde og gule nuancer. Helt tæt på, kan vi godt se, at det hele er nyopført. Brændte mursten, tygge tegl, fint pudsede vægge, brosten og marmor. Det lugter af god smag og mange penge.

Vi er i Umbrien i Ficulle. Det er lidt nord for vinbyen Orvieto, der ligger højt på en tufklippe. Det er en gammel etruskerby. Fra den imponerende katedral kan man mod øst se den store Trasimenersø, og bagved skimtes Perugia og Assisi. Vestpå kan man se ind over Toscana.

Valentino Cirulli er manden bag. Han kalder sig vinmager og fortæller om at familien har arbejdet med vin siden 1861. Det var det år Italien blev samlet. Det var noget vi nævnte, men det blev der ikke reflekteret over. Valentino formulerede sig poetisk. Om en nødvendig entusiasme, om drømme, passion og ansvar. Ansvar overfor naturen:

(“Moder jord giver mig alt dette indpakket i aroma og sjæl” }

Han så på os for at fornemme, om vi forstod ham. Vi nikkede uden at sige noget.  Der opstod ikke noget naturligt tidspunkt, hvor vi kunne spørge ham om, hvor alle pengene kom fra. Det var jo sådan set også underordnet.

I smagelokalet koncentrerede vi os om vinene. Flere forskellige typer. Og i flere årgange. Man kunne hurtigt konstatere, at der heller ikke var sparet noget her.

Det er den lokale favorit Sangiovese, der blander sig med trioen fra Bordeaux (Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon). Valentino Cirulli har fravalgt lagringen på ny træ, for at bevare frugten optimalt. Resultatet er en elegant og vinøs vin med noter af solbær, blommer og kirsebær. En tør fløjlsblød smag som bliver lang tid i munden.

Tips til servering
Perfekt til fjerkræ, lyst kød – til elegante, lette retter.