2009 ODOARDI, SAVUTO “VIGNA MORTILLA” DOC

Vi skal denne gang en tur til Syditalien. Til Calabrien – støvlens tå. Vi skal møde mennesker og vine med en lang historie. Vi skal smage druesorter som man højst sandsynligt aldrig har hørt om.

I Calabrien er klimaet mildt, nærmest paradisisk med en smuk, uspoleret natur. Familien Odoardi har nydt disse omgivelser siden 1480 hvor de forlod Tyskland og slog sig ned i Nocera Terinese i provinsen Catanzaro. De havde forstand på landbrug og så store muligheder på markerne rundt om deres nye hjem. Det var ideelt til vinstokke og oliventræer, og det har man koncentreret sig om siden.

[ Fra vingården er der udsigt ud over det Tyrrhenske hav og til havet omkring Sicilien ]

Men man kan åbenbart ikke leve af skønhed alene, for Calabrien har gennem tiderne været blandt de fattigste regioner i Italien. Indtil for en generation siden oplevede man hyppige perioder med hungersnød. Vinproduktionen var ofte det der hjalp vinbønderne ud af krisen, men siden vinlusen slog til i 1930’erne er det kun de dygtigste og mest vedholdende, der har kunnet klare sig.

Som fx familien Odoardi der med den nuværende generation Gregorio Odoardi og hans kone Barbare, har skabt et ry for at være blandt de bedste i regionen. Savuto er en smuk flod, der finder vej fra Sila-bjergene og ned mod kysten til havet, hvor den forsvinder ud ved Nocera Tirinese.

Netop her hvor Odoardis vingård ligger. Der er vinstokke på terrasser langs flodens bredder, og her bliver nogle af regionens bedste røde vine til. Måske er Odoardis den allerbedste af dem. Det er der internationale vineksperter der mener, og familien er helt enige med dem. Området har sin egen DOC, der naturligvis har taget flodens navn.

Det er altså endnu et nyt vinnavn man skal lære sig at kende, hvis man vil begå sig i vinkredse. Og dertil kommer en række lokale druesorter, som ikke ret mange vil kunne tale med om. Lad os bare nævne dem: Gaglioppo dominerer og hjælpes på vej af Greco Nero, Magliocco Canino og Nerello Cappuccio. De indgår alle som en del af Odoardi’s Savuto.

Det er en mørk og tæt vin med en frugtig og intens karakter af mørke bær og frugter. Moreller og fine krydderier dukker op i næsen og kan genopleves i den faste og intense karakter. Odoardi’s Savuto har ry for at udvikle sig fornemt på flaske. Men den smager nu altså godt lige nu.

Tips til servering
Server vinen til et godt stykke kød, f.eks. entrecote.