2009 CHÂTEAU SAINT-ELME, BORDEAUX SUPERIEUR

Da vi sidst præsenterede denne slotsvin for vores kunder var det i årgang 2005. Den var blevet udråbt til noget af det bedste, der var sket for Bordeaux i flere årtier. Det er stadig en stor årgang, men overgås nu af årgang 2009. Og det er vel at mærke en international ekspert bedømmelse, og ikke slotsejernes eget udsagn.

Producenten synes nemlig altid, at den allerbedste årgang er den, der ligger i kælderen. Først når den er solgt, kan man få en reel bedømmelse af kvalitetsniveauet. Men alle er som nævnt enige om, at 2009 var noget ganske særligt, og det gælder både de store og små Bordeaux’er. Det har øget efterspørgslen, og det har fået priserne til at stige til ufornuftige højder, men kun på topvinene. Den store gruppe af almindelige Bordeaux, Bordeaux superieur og små slotsvine, har været nødt til at holde prisen nede, hvis de skal konkurrere med udbuddet fra den store verden.

Det gør Bordeaux årgang 2009 til et rent slaraffenland, at handle i. Vi husker ikke noget tidspunkt i historien, hvor pris og kvalitet har været mere attraktiv.
Vi smagte vinen hos Union de Producteurs i Saint Emilion. Det er en meget anerkendt sammenslutning af lokale vinbønder, som ønsker at få del i stordriftens fordele uden det går ud over vinens personlighed. Langt de fleste af medlemmerne har små vinbrug, og de koncentrerer sig om markarbejdet.

De druer de leverer til Unionen behandles særskilt hele vejen. Château Saint-Elme ejes af Jean Roy. Markerne ligger tæt ved Saint Sulpice de Faleyrens, og er altså en højre bredsvin, domineret af Merlot fra gamle vinstokke. Der er kun 8,35 hektar at gøre godt med.

[ Jean Roy kender hver en kvadrat meter, og ved nøjagtigt hvad der skal gøres og hvornår det skal gøres, for at udnytte årets klimatiske muligheder bedst muligt ]

Jo han er meget tilfreds med årgang 2009. Men undlader ikke at fortælle, at årgang 2010 er endnu bedre. Vi vil vente med at tage stilling til det, når tid er.
Slottets vine har lov at benævne sig Bordeaux Superieur. Det betyder at vinen skal have et lidt større naturligt alkoholindhold og lidt længere lagring end det der forlanges af almindelig Bordeaux.

Jean Roy ved at hans kunder køber Château Saint-Elme for at drikke den, mens den har ungdommes frugt og saft. Derfor lagres vinen ikke på træfade, men på rustfri ståltanke. Og når han sætter etiketten på, er vinen drikkeklar.

Lige nu smager 2009 Château Saint-Elme bedre end de langt dyrere top-vine fra samme årgang, som stadig har en rå og stram garvesyre, der skal bruge tid til at modnes. Denne vin er mørk og brillant i glasset.

Flot og indbydende. I næsen lidt solbær og svampemuld. En tydelig duft af den gamle verden. På tungen er den en mellemvægter med stor vinøsitet og en fin tørhed, lang smag og et godt greb om ganen.

Er man på jagt efter en god vinoplevelse og et godt køb, er det her det foregår.

Tips til servering
Vinen er perfekt til entrecote, grillet kød, andebryst ol.