2011 Domaine sébastien rabier, saint-gervais, côtes du rhône villages, Frankrig

Skal man pege på et område i Frankrig, hvor man er mest sikker på at få kvalitet for pengene er det i Rhônedalen. Bundniveauet er højt, dog skal man tage sig i agt for, at der stadig findes billige uinteressante regionale Côtes du Rhône-vine. De er lette at undgå, hvis man bare betaler en tier ekstra. Det åbner op for et frodigt udvalg af gode varme, krydrede, solmodne og velsmagende vine. De er lavet til den moderne smag og skal nydes mens de er unge. Hvis man ønske vine med mere karakter og personlighed, så ligger kategorien Côtes du Rhône Villages som en oplagt mulighed. Det er her vinnyderen gør sine bedste køb. Der er 16 forskellige kommuner der har ret til betegnelsen ”villages” og samtidig skrive oprindelses kommunens navn på etiketten. Vinene fremhæves på grund af deres kvalitet og særpræg skabt af generationers arbejde og udvikling. Myndighederne stiller strenge krav til ”villages-vinene”. Den naturlige alkoholprocent skal være højere, hektarudbyttet lavere, og druesortvalget begrænser sig til kun de bedste sorter.

Her præsenterer vi en af de mere ukendte af de 16 Villages-vine. Saint-Gervais hedder området, der ligger vest for Rhônefloden i Gard-departementet.

Det fik sin officielle status i 1974. Der er 103 hektar med vin som deles ligeligt mellem det lokale kooperativ og en række private vingårdsejere. Vores mand hedder Sébastien Rabier. Han syntes at vingården skulle hedde det samme som ham. Han ved at kvaliteten skabes på marken. Han har 12 hektar med Grenache, Syrah og Carignan. Han kender hver enkel kvadrat meter som sin egen bukselomme. Følger udviklingen nøje året rundt. Ingen kunstgødning. Ingen giftsprøjter. Landbruget drives med størst mulig respekt for naturen.

Druerne håndhøstet nøjagtig på den dag, hvor de har opnået den størst mulige harmoni mellem sukker og syre. De bringes hurtigt i hus, kværnes og gæres. Sèbastien Rabier involverer ikke træfade i processen. Det skal være den rene frugt sammen med den lokale terroir der dominerer oplevelsen. Og det er lykkedes til fulde. Denne årgang af vinen har fået guldmedalje ved den store og anerkendte vintest i Paris i foråret 2012. Vi har haft vinen med i et par smagetests, hvor den begge gange gik helt til tops og vandt over flere betydelig dyrere vine.

Denne vin har 50% Grenache, 40% Syrah og 10% Carignan. Til sammen giver de en uimodståelig velsmag, fast og karakterfuld, mørk bæraroma, saftig tør med mineralske undertoner, lidt lakrids, og en meget høj nydelsesfaktor.

Tips til servering

En vin der skal skænkes i store glas til kødretter af en hver slags. Den klarer uden problemer krydret tilbehør.