2011 Dolcetto di dogliani, poderi cellario, docg, Italien

“Det var min far Giampietro som bestemte, at vi I vores vinhus kun skulle arbejde med autentiske vine med tydeligt lokalt præg. Vi vil ikke lefle for den moderne smag. Vi tror, at man i det lange løb kommer længst med vine der dufter og smager af de druer der er brugt og den jord vinstokkene har stået i. Og den årgang vinen kommer fra. Vi går ind for en intelligent brug af træfade, så træet ikke dominerer men bare anes som noget uforklarligt. Vi tror også på, at vinen på forunderlig måde reflekterer den brise der kommer fra Tanaro-floden, der løber oppe fra bjergene og ned tæt ved vores vinmarker. Den er på mange måder livgivende. Floden, klipperne og skiftet mellem dag og nattetemperatur er alle elementer, der skaber det meget specielle mikroklima, som vi nyder godt af. Det hele skal være en del af vores vine. Det er en glæde for os, at kunne give vores kunder denne gave”

Det er vingårdens nuværende ejer der udtaler sig. Vi er i Piemonte i den sydlige del af regionen omkring byen Dogliani. Det er et område hvor man har koncentreret sig om at udvikle Dolcetto druen til det ypperste. Det er lykkedes så godt, at man har fået tildelt DOCG status, som er den højeste anerkendelse man kan få af myndighederne. Vinene har struktur, koncentration og masser af frugt, og ligger klasser over den almindelige Dolcetto, som man ser på tilbud. Den ”almindelige” omtales som Piemonte-bøndernes hverdagsvin. Selv om de har Barolo og Barberesco lige inden for rækkevidde, så er det Dolcetto de drikker til hverdag. De elsker den. Den er ikke portvinstung som en Barolo. Den er saftig og let at drikke. Og nydes ofte afkølet. Lidt lige som Beaujolais.

Dolcetto-druen er også populær hos vinbønderne, fordi den er let at dyrke, modnes hurtigt og høstes før alle de andre sorter i Piemonte.

De Dolcetto-vine der opnår DOCG har druens karakteristiske bløde fylde kombineret med en elegant intens lethed. Skal man prøve at beskrive duft- og smag må det blive noget med kirsebær og blomme i en fornem vinøs indpakning. Man skal ikke begynde at lede efter træfadets indflydelse, for Dolcetto og fadlagring er ingen nogen  god kombination. Træet bruger Podericellario til deres Nebbiolo vine, som vi nok vender tilbage til ved en anden lejlighed. Til gengæld gør man meget ud af, at skaller og frugtkød skal have en lang maceration, så alle frugtelementer fremhæves bedst mulig. Lagringen sker på tank, hvor vinen afsætter bundfald ved egen kraft. Kort tids flaskelagring og vinen er klar til at blive nydt.

Tips til servering
Til fjerkræ, lyst kød. Perfekt frokostvin. Gerne serveres lettere afkølet.