2011 Vizar, Castilla y León ”best young spanish wine”, spanien

Bodegas Vizar ejes af familien Zarzuela og er beliggende på Duero-flodens bredder, lige i smørhullet ”Milla de Oro”, der betyder den gyldne mil. Ganske enkelt fordi betingelserne for vindyrkning er ideel på alle måder. I flere århundrede var vingården ejet af skiftende katolske konger, der regerede fra den nærliggende by Valladolid.

Zarzuela familien er først kommet til lang tid senere, men havde fra starten store mål. Han ville lave vine med personlighed og ville se, hvor langt man kunne nå, når der ikke blev sparet på noget som helst. Han eksperimenterede i mange år for at finde de rette druesorter til de 80 hektar jord der lå rundt om vingården. Det betød at han blandt andet satte en god portion Syrah. Den er ikke tilladt, hvis man vil bruge den lokale DO Ribera del Duero, men det var der så ikke noget at gøre ved. I Zarzuela’s verden vil vinens kvalitet altid vinde over bogholderne. Hans beslutning har skabt mange diskussioner, men han fastholder. Han viser sin magt ved heller ikke at bruge DO-betegnelsen på de druer der er tilladte i Ribera del Duero. Som fx denne Vizar der er lavet på 100% Tempranillo. Den bedste af slagsen udviklet af gamle kloner fra Pesquera og Pedrosa, som er det mest autentiske man kan finde. Vinmageren Bequer Castro er begejstret for det han har at arbejde med. Og for de frie tøjler han har fået. Han er ung og entusiastisk  og har på trods af alderen en masse erfaring fra Duero-området. Bequer har hentet et vred af præmier og god omtale hjem til Bodegars Vizar. Blandt andet ”bedste unge spanske vin” og ”bedste spanske shiraz”. Sidstnævnte ved en stor smagetest i Frankrig. Kendere siger, at vi kun har set toppen af isbjerget. Det skal blive spændende at følge Bequer Castro’s vine.

Druerne håndplukkes forsigtigt. De grovsorteres først på marken og fin sorteres inden processen startes. Vinifikationen foretages i det moderne vineri, hvor nyeste teknik og udstyr er tilstede. Først en kølig 48 timers lang udblødning af skaller og most. Temperaturen sættes op til 25 grader, og gæringen starter på hel traditionel vis. Men 20% af de hel klaser tages fra og gærer i et lukket system, for at fremhæve den friske frugt og dæmpe den naturlige syre.

[ Til denne unge (joven) Tempranillo ønsker vinmageren frugt dominans frem for de røgede noter fra fadlagring. Derfor kun kort tid i tank, hvor vinen får lov at bundfælde sig ved egen kraft, inden aftapningen. ]

Farven er livlig, brillant, intens med en mørk purpur kant. Duften er moden med friske aromaer af jordbær, stikkelsbær og nellike. Munden fyldes med rare sager som søde jordbær, hindbær og melon med en kant af noget mineralsk. En frisk frugtsyre giver vinen karakter og en lang eftersmag.

Tips til servering
Vi spurgte vinmageren, hvad han ville servere til vinen. ”Alle former for risretter, til koldt kød, til kød i al almindelighed, brasserie og barbeque. Altså til det hele.