2011 Filgueira, Tannat/Cabernet Sauvignon, Uruguay

Det er ikke hver dag, man præsenteres for vin fra Uruguay. Men nu er chancen her, og vi er sikre på, at det bliver endnu en god vinoplevelse. Man kunne måske tro, at smag og karakter minder lidt om det vi kender fra Argentina og Chile. Men Uruguays vine har helt deres eget særpræg, skabt af ”nationaldruen” Tannat, som oprindeligt kommer fra det sydvestlige hjørne af Frankrig. De spanske udvandre havde først forsøgt sig med Grenacha, som de kendte hjemme fra. Men resultatet var ikke tilfredsstillende.

[ Ved et tilfælde opdagede de, at Tannat til gengæld ydede fantastisk i det klima og den jord der var omkring hovedbyen Montevideo. Når den ikke blev udbredt i resten af Sydamerika var årsagen, at uruguaynerne drak det hele selv. ]

Derfor forblev Tannat ukendt for naboerne. Eksport er først kommet til i nyere tid.

Vi husker en morsom episode. For ca. 15 år siden, blev et lille parti vin fra Uruguay tilbudt gennem en dansk supermarkedskæde. Den første skribent der anmeldte vinen, var euforisk. Han talte om det største kup i vinens historie og slyngede om sig med superlativer. Vinen kostede lige under halvtreds kroner, men anmelderen fandt at 300,- kroner ville være mere passende. Det inspirerede medlemmerne af en vinklub til at opkøbe al Uruguay-vin fra supermarkeder landet over, og de tilbød den i dagspressen til, ja netop kr. 300,-. Det er der bare ingen danskere der vil betale for en flaske vin fra Uruguay, og medlemmerne måtte drikke den selv.

Tannat-druen giver vine med fast struktur, dyb næsten sort farve og en god portion garvesyre. For at tæmme kræfterne og syren blandes Tannat ofte med Cabernet. Her er det halvt af hver, og det er blevet en lykkelig forening.
Filgueira vingården ligger tæt ved Santa Lucia-floden og er et yndet sted for vinturister, der kommer med madkurv og hygger sig med vinsmagning i smukke omgivelser. Klimaet er tempereret med solrige dage og kolde nætter. Druerne bliver altid fuldmodne men aldrig brændte og sveskede. Filgueira 2011 er høstet fra en enkelt vinmark, hvor man har både Tannat og Cabernet Franc. Der håndplukkes og sorteres både på marken og i kælderen. Druerne kværnes til en grødlignende masse. Gæringen sker på temperaturkontrollerede ståltanke. Vinen lagres på store tanke, og filtreres ganske let ved aftapningen på flaske.
Vinen tager sig godt ud i glasset. God struktur, rubinrød med purpur kant. I næsen saftig solbær med en intens krydret undertone. Sød rød peber. Garvesyren er moden og smygende med et lille pift frisk frugtsyre. Harmonisk og velafbalanceret. Smagen domineres af mørke bær i en passende tør udgave.

Tips til servering
Velegnet til en god bøf med stuvede eller grillede grøntsager.