2010 I Filari, corvina/merlot, Veronese IGT, Italien

Så er det jul igen. Der er ingen grund til voldsom trængsel og alarm, for julevinen er fundet. Den opfylder alle de krav man må stille; den er rød, den har masser af saftig frugt, en dejlig frisk syre og så smager den super godt. Den klarer uden problemer den traditionelle julemad. Både det søde og det sure, det salte og det fede.

Vi fandt vinen på vores årlige indkøbstur til Amarone- og Ripasso ”landet”. En hel stribe vine var sat frem til os. Det var kraftige, fyldige og mættende sager. Dem vi syntes bedst om, var også de dyreste. Flere hundrede kroner, og prisen var ikke til diskussion. Vi bad om at komme til at smage nogle af Veronas andre muligheder. Gerne fra den gruppe der må kalde sig IGT (Indicazione Geografica Tipica), som vi har glimrende erfaringer med. De bedste af dem er endda små kup til prisen. Vi fandt sådan en. Den smagte som en god Ripasso. Her er det også Corvina-druen (80%) der dominerede med sin sødlige kirsebær duft og smag. 20% merlot giver vinen en fin fylde og saftig karakter og et sådan lidt internationalt præg. Druerne er håndhøstet fra bakkerne rundt om Verona. Et års fadlagring afrunder vinen, som er tappet ufiltreret på flaske. Det betyder nødvendigvis ikke, at der er bundfald i vinen, men det kan der komme, hvis flasken ligger i flere år.

[ Når vinen ikke filtreres er det for at bevare ”kødet på skelettet” og give fornemmelsen af, at der er lidt mere at tygge på. ]

De fleste ved at ”ripasso” har fået sin smag og karakter ved at den unge vin hældes over bærmen fra amarone-gæringen og på den måde får lidt ekstra farve og alkohol. Det er ikke en proces der er benyttet til denne vin. Den er lavet på den gode gammeldags måde, hvor fuldmodne druer kværnes og gæres, og den unge vin får lov at lagre den tid det tager for at afrunde alle hjørner og kanter.

Det er en særdeles vellavet vin, der på forunderlig måde dufter og smager lidt af jul. Dyb mørk i glasset. Meget imødekommende i næsen, frugt, sorte kirsebær, lidt vanille og tobak. Fyldig tør, rund nærmest kælen med fine sødmefulde tanniner.

Tips til servering
Den intense velsmag er elegant pakket ind. Man føler sig ikke tung og doven efter et par glas, men danser let og ubesværet rundt om træet. Nydes i store slurke til julemaden.