2009 Château Vieux Barrail, Bordeaux Superieur, Frankrig

At en vin kommer fra et ”Château” og måske også lige frem er slotsaftappet, ser mange som den absolutte sikkerhed for, at der venter en god vinoplevelse under proppen. Når man får lidt mere forstand og erfaring, opdager man, at det ikke er nogen garanti i sig selv. Lad os prøve at forklare. Château oversættes til slot, og alene i Bordeaux findes der ca. 10.000 af dem. Kun ganske få har slotspræg. De fleste ligner det de er ”arbejdende gårde”. Men det skal man ikke lade sig slå ud af, for hverken mursten, tårne eller voldgrave, har nogen som helst indflydelse på vinens smag og karakter. I virkeligheden behøver der overhovedet ikke at være en bygning stor eller lille, for at bruge ”chateau” på etiketten. Der skal bare være en matrikel der bærer navnet. Druerne til vinen skal komme fra denne begrænsning. Derfor vil det nok mere korrekt at oversætte ”château” til vingård. Det er i alt fald lettere at forstå, at der så ikke behøves et slot eller hus på ejendommen. Men det er praktisk at have, hvis man vil sælge sin vin som slotsaftapning. Loven kræver nemlig, at vinen er aftappet på matriklen, hvor druerne kommer fra. Men ved man bare en lille smule om forholdene, så ved man også, at begrebet slotsaftapning i sig selv ikke er nogen kvalitetsgaranti. Mange af de mindre slotte i fx Bordeaux har ikke egne tappefaciliteter, men har i stedet kontrakt med et mobilt anlæg der kører fra ”chateau til château” og suger vinen fra kældrene op til et tappeanlæg på en ladvogn. Det er måske ikke så romantisk, og hygiejnen lever ikke altid op til forskrifterne. Men det er en slotsaftapning. Den slotsvin fra Bordeaux som vi har fornøjelsen af at præsentere denne gang, har vinstokkene på en matrikel uden hus. Vi finder marken på Bordeaux’s højre bred tæt ved den lille by Saint Sulpice de Faleyrens. Og tæt ved Dordognefloden, der smukt slynger sig gennem dalen på vej til havet. Fra Château Vieux Barrail er der kun nogle få kilometer til Saint Emilion by. Man kan tydelig se kirketårnet der knejser højt over den gamle middelalderby.

[ Vi er midt i ”Merlot-land”. I vores vin udgør druen 100%. Alderen på vinstokkene er mellem 30-35 år. Det regnes for perfekt. ]

Der er 14 hektar med vinstokke. Udbyttet er aldrig over 5000 liter pr hektar, og efter sortering både i vinmarken og i pressehuset er man ofte nede på kun 4000 liter per hektar.

Det er Michel Fort der ejer ”matriklen”. Han har andre vingårde i området. Vinifikation, lagring og aftapning  er samlet hos Union de Producteurs.
Fort er bevidst gået efter den moderne smag med masser af saftig frugt, dæmpet syre og ingen lagring på træ. Både gæring og lagring er foregået på rustfri ståltanke.

Vinen er fra den fremragende årgang 2009 og er moden og drikkeklar nu. Den er blød og venlig i glasset, vinøs og behagelig, enkel og appetitvækkende med en fin let krydret eftersmag.

Tips til servering
Michel Fort anbefaler at nyde vinen ved stuetemperatur til fx kolde kødretter, picnic og milde oste. Vi vil tilføje at den er perfekt til svinekød ol.