2010 Trentham, Pinot Noir, Australien

Det er enhver vinmagers største mål her i tilværelsen, at lave den perfekte Pinot Noir. Der bliver gjort forsøg over hele verden, men kun meget få kommer tæt på en løsning. Det der bliver forsøgt efterlignede er de store grand cru’er fra Bourgogne.

Til franskmændenes store tilfredshed synes Pinot Noir at være en drue der er svær at tæmme udenfor det klassiske Bourgogne. For øvrigt giver  druen også burgunderne problemer, og alt for ofte er resultatet en ligegyldig og tyndbenet vin, som man betaler alt for meget for.

Når Pinot Noir er bedst er den fin teglstensrød i glasset, nærmest lidt transparent og forfinet at se på. Den unge vin dufter fint af hindbær, jordbær og ribs pakket ind i en varm, næsten fløjlsagtig druesødme med et pift våd skovbund. Smagen er intens, fyldig med et strejf af viol, champignon og lidt ”efterår”. Plus lidt magi, og det er det sidste der er svært at få frem. Derfor kaldes Pinot Noir i visse kredse for vinverdens ”hellige gral”.

Vi vil ikke påstå, at vores australske venner fra Trentham, har knækket koden. Men de har lavet en ualmindelig dejlig og velsmagende vin, som på mange måder viser potentialet i en god Pinot Noir. Og til prisen er det et superkøb.

Trentham Estate ligger i den vestlige del af New South Wales og tæt ved Murray floden, der gør det ellers golde landskab til en grøn oase. Vingården har rådighed over fire forskellige kloner af Pinot Noir, der tilsammen giver den kompleksitet der ofte efterlyses.

Druerne til denne vin blev høstet i slutningen af februar. De blev hurtigt bragt i hus, hvor stilkene blev fjernet, før de let kværnede druer blev lagt på køl i 36 timer. Denne macération giver både mere farve og smag til den endelige vin. Mosten gærer på store tanke og lagrer derefter et halvt år små egentræsfade.

Vinmageren hedder Pat Murphy og han har 60 hektar med vin rundt om ejendommen, at gøre godt med. Han ved at kvaliteten skal skabes på marken og at han skal intervenere så lidt som muligt i kælderen. Han gider ikke at lave ligegyldig vin. Han går ikke bevidst efter at få Trentham’s Pinot Noir til at smage af god Bourgogne.

[ Han er tilfreds med at lave en god Pinot Noir fra Australien ]

Han mener at samme kvalitet i Bourgogne ville koste meget, meget mere. Det har vi ikke svært ved at give ham ret i.

Den er ikke så lys i glasset som de franske pinot’er. Mere glansfuld og højrød. I næsen kirsebær, blommer og noget fint blødt krydret med tydelige røget undertoner og lidt cigarkassetræ. Silkeblød fylde næsten saftig, halvtør med en lang smygende eftersmag.

Tips til servering
Perfekt til lette vildtretter, til kraftige retter af fjerkræ, pasta med kødsauce, grillet laks ol.