2010 Mezzek ”White Soil” Syrah, Katarzyna Vineyard, Bulgarien

Vi har hvert år tilbudt en vin fra “No Mans Land”. Og hver gang med samme gode resultat. Vores kunder har uden forbehold rost vinen. Flere har fortalt om, hvordan de har haft fornøjelige stunder sammen med venner og familie med en gætteleg ”Hvor kommer vinen fra?”. Nogle var kommet hele verden rundt, uden at ramme rigtigt.  Til sidst blev flasken sat på bordet. Uden at det hjalp. Læsebrillerne skal på for at finde frem til vinens oprindelse.

Vi er i en slags ”ingenmandsland” et sted i grænselandet mellem Bulgarien og Grækenland. På kortet skal man lede efter noget der hedder Thraciadalen, hvor vindyrkning har været kendt i flere tusinde år. 600 hektar er blev tilplantet med de bedste internationale druer. Kældrene fyldt op med nyeste teknik, og de dygtigste næser og ganer blev hentet rundt omkring i verden. Og så var det bare at vente. Men ikke ret lang tid, for resultaterne kom hurtigt i form af fin omtale, præmier og pokaler. På trods af det, er der stadig en forbrugerfordom om, at man ikke kan lave store vine på disse kanter. Derfor er man tilbageholdene med på etiketten tydeligt og uforbeholdende at vedstå sig sin oprindelse.

Klimaet er perfekt med mere end 3000 solskinstimer om året. Somrene er varme og tørre, vintrene milde og uden frost. Markerne med den hvide jord ligger højt og tæt på Mezzek, som er en vigtig græsenby, hvor man stadig kan se en meget velbevaret middelalder borg.

[ Man var sikre på, at den ”hvide jord” ved Mezzek var den rigtige ramme for Syrah ]

Man er i alt fald selv meget tilfredse med resultatet. Læg mærke til at man benytter druens franske stavemåde frem Shiraz, som er mere international. Det gør man fordi man har de franske Syrahvine som forbillede. Hermitage og Cote Rotie. Det gør ikke noget, at man stiler højt. Hvor langt er man så fra at nå disse franske topvine? Det kan man  få en god lang diskussion om. Der er mange der sikkert bedre kan lide Mezzek frem for Hermitage. Den er blødere og venligere, men har endnu ikke de ekstra ”lag” i smagen, som en god Hermitage er kendt for. Om Mezzek vil udvikle sig hen mod Hermitage er svært at spå om, den vil i alt fald let kunne klare 4-5 år på flaske uden at miste gnisten. I denne periode vil den udvikle mere kompleksitet.

For de fleste vil det bare være teori. Man køber for at nyde her og nu, og der kan man med sikkerhed sige, at man får sig en god vinoplevelse.

Mezzek er mørk violet i glasset. Man får en god fornemmelse af solmodne druer, peberkrydret og saftig med en god balance mellem det vinøse og en venlig tør grundholdning. Brombær og blomme. Både elegant og ødsel.

Tips til serving
Perfekt til de fleste krydrede kødretter med velsmagende saucer.