2009 Domaine du Grezas, Côtes du Rhône Villages

Domaine du Grezas ligger smukt ved Ardeche floden, der starter sit løb oppe i det massive højland.  På vejen skærer den gennem et fantastisk landskab med høje forvredne kalkklipper og dybe kløfter.

På de sidste 25-30 kilometer før udløbet i Rhônefloden, dukker der flere og flere vinmarker op. Blandt andet de 30 hektar der hører til Domaine du Grezas, der er et familiebrug styret af brødrene Bouchon. Med det navn (brødrene Prop) vil de nok være de sidste der skifter til skruekapsler.  Jorden består af hårde kalklag dækket med masser af sten. Det er hårdt arbejde, at få noget til at gro i her. Det græs der vokser op af sig selv, får lov at blive der. Det kan ikke hakkes væk, og man vil ikke sprøjte. Man forsøger, at komme så tæt på det økologiske som muligt.

Grenache og Syrah deles om jorden, men der er dog blevet plads til en lille portion med gamle Carignan-vinstokke.  Vi plejer gerne at spørge vinbønderne, hvorfor deres druer er bedre end naboens. Brødrene sagde med det samme “beliggenheden”. Alle 30 hektar ligger på bløde bakker der vender mod den opstående sol. Det giver en langsom morgen-opvarmning og en lige så langsom afkøling når solen igen går ned.

I Bourgogne er det netop et argument, når man skal forklare kvalitet. Brødrene Bouchon mener, at druerne stresser mindre, når temperaturforandringerne ikke er for voldsomme. Det er dyrkningen af jorden, der får hele deres opmærksomheden. Når druerne er modne og høstet på det helt rette tidspunkt, afleveres de til stjernevinmagerne Dauvergne-Ranvier, der er mestre i at lede naturen på rette vej.

De får det bedste resultat ud af høsten hvert år. Denne vin har fået tildelt en fornem Guld-medalje ved den internationale bedømmelse af store vine i Macon i 2010. Det er en af de få medaljer, der virkelig er respekt om. Det lægger op til en god vinoplevelse, og vi er sikre på, at den indfries.

Domaine du Grezas er domineret af Syrah der dukker op i både duft og smag. Brombær, sort peber, violer og lakrids, der blander sig fint med Grenachens’ varme og imødekommende saftige frugt med fine krydderier som timian og rosmarin. Smagen forener sig med lækre toner af solbær, figen og tobak. En mørk, dybrød, frydefuld, saftig, fyldig rødvin, som vil glæde alle ganer.

Tips til servering
Særlig fin til svinekød, kød i magtfulde saucer, grillmad ol.