2010 Muac! Terra de la Mallorca

Det er nok svært at blive enige om, hvordan vinens navn udtales. “Muac” er nemlig en lyd. På spansk er det lyden af et kys. Vi går ud fra at der skal to til at skabe et “muac”.

Her er det en kvinde med usædvanlig lange ben og en mand som ikke har fundet det ulejligheden værd, at tage hænderne op ad lommen. Vi kender ikke historien bag, men det er da ikke forbudt at digte videre. Vinen vil afgjort virke inspirerende.

Hvis man kun kender øens vin fra de gode grise-festdage, så vil man blive noget overrasket. De bedste majorcanske vinproducenter har mindst lige så store ambitioner som deres kollegaer rundt om i Spanien. De har viden, de er innovative, de har teknisk indsigt og så synes de at have en god adgang til villig kapital.

De arbejder underfirmanavnet “Terra de Falanis” og deres naturlige grænser er hvor Middelhavsklimaet møder catalansk kultur og hvor øen og fastlandet finder hinanden. Det er deres hjemmebane. Hjemme er først og fremmest på Mallorca.
De ved godt, hvad forbrugerne efterspørger. Frugt, saft og alkohol, men Terra de Falanis vil lidt mere end det. De vægter højt at vinene også har et lokalt fingeraftryk.

Derfor har de gjort et stort nummer ud af at finde øens historiske druesorter og forædle dem, så de kan indgå en lykkelig sammensmeltning med de internationale druer. I denne “muac” har man benyttet 35% Callet og 35% Manto negre, begge er gamle majorcanske druer, som yder perfekt i det milde og venlige klima. Der er fyldt op med 30% Cabernet Sauvignon.

Druerne behandles nænsomt. Klaserne lægges i små 10 kilokurve, så de undgår transportskader på vej til vineriet. Druerne hældes ud på et sorteringsbord, hvor man sikre sig, at kun de sunde og fuldmodne går videre i processen. Gæringen foregår på små rustfri ståltanke, hvor man kan styre temperaturen ned til mindste detalje. Skallerne får lov at ligge sammen med vinen i små tyve dage. Det giver vinen en god farve og et passende garvesyreindhold.

Det er nu vinene fra de tre druesorter blandes i det ønskede forhold, og derefter får tiden lov at arbejde. Mindst 5 måneders lagring på små franske egetræsfade.

Det er en både velsmagende og vellavet vin, som er klar til at blive nydt nu. Den er typisk for det vi kender som Middelhavsvin. Der er både fasthed og fylde og en imødekommende frugtig aroma med mindelser fra det velduftende bagland. Man fornemmer krydderier og urter, men også en elegant og velafbalanceret vin med fint integrerede tanniner. Frisk og imødekommende.

Tips til servering
Obligatorisk til Middelhavskøkkenet. Det anbefales at vinen nydes et par grader under stuens temperatur. Det vil fremhæve vinens sprøde frugt.