2010 I Due Mari, Tramontana, Calabria Rosso IGT

Vinen hedder “de to have”, og det giver mening når man ser på et kort. Calabrien er en stor halvø omgivet af hav. Umiddelbart vil vi nok være tilbøjelige til at sige, at det så må være Middelhavet på den ene side og Adriaterhavet på den anden. Men vi kan komme tættere på, og fortælle at “Middelhavet” på de kanter kaldes det Tyrrhenske hav, og på østsiden det Joniske hav.

De er adskilt af Messinastrædet. Vandet er krystalklart, der er fabelagtige sandstrande og klippepartier med masser af små laguner. De små fiskerbåde lander sværdfisk og blæksprutter hver dag. Kyndige hænder står klar til at omdannet alt det gode fra havet til et himmelsk måltid.

Danskerne har aldrig rigtig opdaget Calabriens herligheder. I antikken var regionen en vigtig del af Magna Graecia og tæt knyttet til mytologien. Vin har altid været en naturlig del af dagligdagen på halvøen. Men kun en enkelt vin har fundet berømmelse udenfor regionen. Det er Cirò, der blandt de lokale omtales som verdens bedste vin. Myten fortæller, at den blev skænket for calabriske atleter, når de vendte hjem fra de olympiske lege.

Vi har ikke selv smagt en Cirò, der kom bare nær en stor vin, men vi har til gengæld smagt masser af vine fra regionen, der melder sig med stor velsmag til fornuftige priser. Og det er jo netop sådan noget vi er på evig jagt efter. Vinbønderne på Calabrien har mindst lige så gode betingelser for at lave stor vin, som deres kollegaer i resten af Italien. Derfor er der nogle der kalder regionen for de uindfriede løfters land. Vi fornemmer at vi står foran gennembruddet.

Da vi var i Calabrien første gang, fandt vi hurtigt et vinhus, der passede i vores kram. Det er grundlagt i 1870 og stadig ejet af familien Tramontana . Passion er vigtigste drivkraft. Fra starten bestemte man sig til kun at lave vin, som man selv havde lyst til at nyde. Andre rundt om i verden har haft samme gode mål, som så bare er blevet glemt af generationerne der fulgte.

Men Tramontana familien holder fast. I 1928 overtog sønnen Vincento ansvaret og i 1985 blev det overført til hans søn Antonio. Begge har gjort vinhuset større og mere betydningsfuldt uden at slække på kvalitetskravene. I dag omtales Tramontana blandt de bedste vinhuse i regionen. Familien er aktive i at fastholde og bevare Calabriens kulturelle arv. Man har et tæt samarbejde og støtter på forskellig vis det nationale arkæologiske museum.

Men det er hverken kulturen eller historien der igen driver os til Calabriens. Det er vinen der fascinerer os. Denne I Due Mari er lavet på 100% Calabrese. “Det er en gave fra Vorherre” siger de lokale.Vi kender den fra Sicilien, hvor den kaldes Nero d’Avola. Det er en drue der trives under en hed sol. Nero d’Avola har nøjagtig de egenskaber, som efterlyses af den internationale gane. Den giver en mørk og tæt vin, masser af saftig frugt og en høj alkoholprocent.
Druerne er håndhøstet i slutningen af september og gæringen foregår på store temperatur regulerede ståltanke.

Når I Due Mari skænkes i glasset breder der sig med det samme en stor velduft der fornøjer sindet på alle måder. Farven er brillant dyb rød. Den giver lyst til at komme videre. Næsen registrerer en god moden frugt. Sving vinen rundt og nyd blomster, hindbær og krydderier indpakket i noget let røget. Det hele gentages i smagen som er elegant og vedvarende med fin balance mellem frugtsødme og tanniner.

Tips til servering
Perfekt til kalvekød med fine saucer.