2010 DOMAINE DE CAUVY, FAUGERES, FRANKRIG

Vi er i Frankrigs store vinhave. Nærmere betegnet i de to gamle provinser Languedoc-Roussillon, som til sammen udgør verdens største sammenhængende vindistrikt. Storhedstiden var første halvdel af 1900-tallet, hvor man blandede den lokale vin med stærke sager fra kolonien Algeriet. Blandingen var det, man drak på alle værtshuse i hele Frankrig.

Da Algeriet blev selvstændigt, måtte man undvære den sorte og alkoholrige vin, og i årerne efter prøvede man forgæves at lære franskmændene at drikke den tyndbenede og syrerige sydfranske vin. Uden held. Hele området var rystet økonomisk. Mange forsumpede. De mest driftige gik sammen og hjalp hinanden med råd og dåd om, hvordan fremtiden skulle løses.

På den måde kom “Val d’Orbieu” til verden. En håndfuld avlere gik i 1967 sammen for i fællesskab at takle problemerne. I 1982 var grupperingen blevet til mere end hundrede vinbønder fordelt over hele Languedoc-Roussillon. Stadig selvstændige vinbønder, der lavede deres egen vin. De delte bare viden med hinanden og satte fælles mål for fremtiden. Der blev lavet fælles salgs- og eksportafdelinger, så vinbønderne kunne koncentrere sig om det, de var sat på jorden for. At lave så god vin som muligt.

Ud af de mange muligheder sammenslutningen Val d’Orbieu tilbyder, er vi faldet for vinene fra den lille ejendom Domaine de Cauvy fra området Faugeres.
Faugères ligger på skråningerne nord for Bèzieres, og regnes i dag for den mest interessante appellation i Languedoc-Roussillon. Tilsammen er der 1800 hektar med vin at gøre godt med. Domænet ligger tæt ved byen Caussimiojouls. Man skal op ad en lille snæver vej. Luften er ren og stærk krydret af timian. Her oppefra kan man se havet og i klart vejr de sneklædte Pyrenæer.

Arbejdet med at gøre jorden klar til vinstokke var hårdere, end Pierre Cauvy havde kalkuleret med.  Bevoksningen var tæt med vilde buske og masser af timian og tillige uhyre stenfyldt. Jorden viste sig at indeholde store mængder af skiffer, og det kan vinstokkene godt lide.

Derfor viste det forkerte skridt sig at være godt nok alligevel. 24 hektar er i dag lagt ud til vin. Druerne er de traditionelle sydfranske Syrah, Mouvedre, Grenache og Carignac, og de er alle at finde i blandingen af vinen.

Det er en flot vin, der hældes i glasset. Mørk ruby og brillant. Næsen er koncentreret frugtrig med strejf af moreller og kirsebær. Smagen er kraftig uden at være tung og mættende. Eftersmagen er lang og trofast.

Tips til servering
Slotsejeren fortalte, at han selv drak vinen til alt. Fisk, kød, ost og dessert. Morgen, middag og aften. Sommer og vinter.  Vi kan vel derfor tillade os at kalde det for en allround-vin