2009 “Plic..plic…plic….” Terra de Falanis, Montsant

Vinens navn er lyden af regndråber på en parasol. Hvis det bare ikke gentager sig for mange gange, er det en hyggelig oplevelse at sidde i tørvejr med et godt glas vin i hånden og høre regnen slå mod “taget”. Vi synes også at vinens navn og etikettens illustration er charmerende og sommerlig. Men det er ikke derfor vi har taget den hjem. Det er stadig helt afgørende for os, at kvaliteten er i orden, og at man fornemmer at man får mere end man betaler for.

Terra de Falanis er et af Spaniens fornemste vinhuse med vinmarker der hvor den catalanske kultur hersker. Vi kender dem for eksklusive Mallorca-vine og nu her med en flot vin fra Montsant på fastlandet. Det var i lang tid en underafdeling af den store Taragona appellation, men vinene Montsant var generelt mere intense og komplekse end regionens andre vine, og derfor ønskede man eget navn.

Det fik man i 2001, og hurtigt blev Montsant omtalt som fremtidens rødvinsdistrikt. Det ligger for foden af Priorat bjerget, som er kendt for at producere nogle af Spaniens allerbedste og dyreste rødvine. Men jorden er dyr og knap i Priorat, og det har øget interessen for at etablere sig i Montsant. Terra de Falanis – vores vinhus – fremhæves ofte blandt de bedste.

Da vi blev præsenteret for druevalget til denne vin, måtte vi lige have navnene gentaget et par gange. Det var 50% Samsó og 50% Garnatxa. Sidstnævnte kunne vi nok godt regne ud var en variant af Garnacha, men Samsó, hvad var det nu for noget. Var de begyndt at blande kartofler og druer? Nej selvfølgelig ikke. Samsó er synonym for Carignan.

De kommer fra vinstokke der ikke er under 30 år gamle og som gror i den laveste del af Montsant. Garnatxa hentes derimod fra den højst beliggende del af området. Vinmageren fortæller at sammen giver de to sorter en god balance mellem struktur og elegance og bidrager med en interessant kompleksitet.
I 2009 startede høsten af Samsó den 20 september og Garnatxa’en en måned senere.

Indenfor en time er druerne bragt til vineriet. Det sker i små 15 kilos kasser. De håndsorteres inden de går videre i processen. De let kværnede druer får lov at udbløde et par dage ved en temperatur på 10 plusgrader. Gæringen 14 dage med daglig omstikning og derefter 6 måneder på små fade af fransk og amerikansk eg.

Flot dyb rød i glasset. I næsen kaffe, solbær, balsamiske noter kombineret med vanilje, karamel og chokolade. Og et let pift af mineraler og noget fint røget. I munden frisk, saftig frugt, passende fylde og tørhed, bliver lang tid på tungen og efterlader sig en masse gode minder.

Tips til servering
Super til al Middelhavsmad, krydrede kødretter og hyggestunder.