2009 Carta, Vinho Regional Alentejano

Vi skal en tur til det lidt ukendte Portugal, til Alentejo der ligger syd på og ind mod den spanske grænse. Der er masser at se på. Og smage på. Romerske templer, mauriske borge, renæssance paladser og barokke kirker. Små hyggelige byer med hvide huse beskyttet af høje mure. I køkkenerne laves der god mad med den lokale jomfruolie og velduftende krydderier, og vinen er altid den fra markerne lige udenfor.

For en generation siden var det kooperativerne der styrede mulighederne. I dag er det individuelle ildsjæle, og det har vendt op og ned på det hele. Men næsten altid med gode overraskelser.

Her fra en mand der hedder Antonio Macanita fra vinhuset FitaPreda. Han har slået sig lidt op på at fortælle, at hans vine har sexappeal. Lige nøjagtig hvad han mener ved vi ikke, men er der nogen der opdager hvorfor, vil vi gerne høre om det. Han er selv meget spørgende. Det kan man se på etiketten.

På foretiketten står der: Som lovet sender jeg dig min rødvin årgang 2009, som netop er tappet på flaske. Den er blandet af 50% Touriga Nacional som er Portugals drueflagskib og så 50% Aragonez, der internationalt er kendt som Tempranillo. Hvordan smager den? Du spørger? Mest af alt…. Og her går han i sort. Vi får ikke mere at vide. Vi må om på bagetiketten, hvor han meddeler sig på tre sprog: Min kære ven, hvordan går det? Travl som sædvanlig gætter jeg på. Og så gentager han druevalget og afslører her, hvordan vinen smager: Den smager moden, rund og rig med masser af frugt. Men hvad synes du?

Antonio vedgår at hans mål er at producere en vin som er anderledes end det den internationale vindrikker plejer at hælde i glasset. Han vil ikke lave noget der ligner Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah. Det gør de jo i hele verden. Han vil koncentrere sig om kraftfulde, modne og fyldige vine i stil med det man kender fra Australien. Men med et klart fingeraftryk fra det solrige og tørre Sydportugal. Det vil sige tydelig skovbær og viol og så denne fine undertone af krydret røg.

Tips til servering
Antonio mener at vinen kan nydes til alt. Den har frugt og en passende garvesyre til at klare selv meget robuste retter. Det er den perfekte grillvin.