2008 Château Cazal Viel, “Vieilles Vignes”

En kendt Bordeaux-slotsejer fik ved et større debatmøde nævnt, at man da i det sydfranske Languedoc lavede meget god vin, men at de aldrig, og “jeg mener aldrig”, ville kunne opnå vine med den finesse og elegance, som kendetegner de bedste Bordeaux’er.

Blandt tilhørerne til mødet var Laurent Miquel der ejer og driver Château Cazal Viel, en vingård i Sydfrankrig, der har været i familiens besiddelse siden den franske revolution. Laurent følte sig voldsomt provokeret over Bordeaux-slotsejerens bemærkninger, fordi han ikke mener, at man kan generalisere på den måde.  Vinens identitet bygger på traditioner og forventninger.

Begge dele kan forandres. I Bordeaux har man fx i de sidste to årtier hævet alkoholindholdet et par procent og reduceret indholdet af garvesyre betydelig. Vinene er blevet mere saftige og har mere frugt end tidligere, og måske mindre elegance.

I Languedoc havde man historisk vænnet sig til lidt støvede, urteagtige rå vine. Gennem de sidste tyve, tredive år har man langsomt ændret druevalget, vinifikation og lagring, så man kan leve op til den moderne forbrugers ønsker og behov. Også dem der ønske sig vin med finesse og elegance. Laurent Miquel er en af Languedoc’s pionerer i denne udvikling.

Château Cazal Viel ligger i Saint Chinian imellem Faugères og Minervois og bag Béziers. Allerede i slutningen af 700-tallet var man bekendt med at vinen fra området havde nogen særlige egenskaber. Hvert år blev der fx sendt et større parti vin til parisiske hospitaler, fordi man havde erfaret at det mildnede sygdomsforløbet ganske betydeligt.

Der hører 135 hektar jord med vin til Château Cazel Viel, der dermed er den største producent i Saint Chinian. Alle områdets traditionelle druesorter er repræsenteret, men med moderniseringen har Laurent særlig koncentreret sig om Syrah og Viognier. Det er druer, som ikke findes i Bordeaux, og derfor er sammenligning ikke mulig, men Laurent Miquel har internationalt vundet stor respekt for sine kvaliteter.

Recepten er simpel; man skal finde balancen i alle vinen facetter. Druerne skal være fuldmodne med et passende frisk syreindhold. Der skal sorteres og løbes hurtigt. Der skal helst ikke gå mere end 30 minutter fra druen er høstet til vinifikationen er i gang.

I denne vin dominerer Syrah fra gamle, lavt ydende vinstokke. Lidt Mourvedre og Grenache bidrager hver på deres måde til en god vinoplevelse. Lagring på egetræsfade til vinen har den rette modningsgrad og balance.

I glasset dyb, mørk rubin med en kompleks bouquet krydret mørk frugt med pibetobak og røgede undertoner. Sødmefuld tør fylde med en god saft og en vis elegance, vil de fleste nok synes.

Tips til servering
Perfekt til svinekød, kalvekød i fyldige saucer ol.