2011 Château Astruc Ste Eulalie, Minervois

Når man i vinsammenhæng taler om Sydfrankrig, så er det ikke Provence, Cannes og Nice, men de to gamle provinser Languedoc og Roussillon, der ligger mellem Marseilles og den spanske grænse. Her er vejret perfekt for vinavl. Måske det bedste i Frankrig overhovedet. Jorden er billig, og der er nok af den. Den menneskelige kapacitet er også i orden.

Den består af lokale vinbønder tilsat en god portion tilflyttere fra Bordeaux, Bourgogne, Spanien, Californien og Australien. De inspirerer hinanden i en evig kamp for at gøre det bedre og bedre. Der er ikke så mange tyngende traditioner at tage hensyn til, måske af samme grund kalder man det for Frankrigs Californien.

Der er en række enkeltdistrikter, som vi kan føle os særdeles trygge ved. De fleste går efter at lave moderne vine med et lokalt aftryk, og det har de haft succes med. Et af de distrikter der har klaret sig bedst er Minervois. Romerne var de første til at lave vin her. Siden var det Gallerne, der fandt ud af at vinen fra Minervois var lidt bedre end det man smagte andre steder. Det var en kendt sag i Middelalderen, at vinen fra “Menerve” blev foretrukket frem for den fra Betoeres (Béziers).

Vinen vi har fundet, er fra et smukt 1800-tals slot beliggende i kommunen Badens. Det ligger lige i smørhullet på “Audebalkon” midt i Minervois, hvor både Middelhavet og køligt klima influerer. La Montagne Noire – de store bjerge i det centrale højland – beskytter mod nordenvindene.

Slotsejeren hedder Bruno Astruc. Han har styret stedet med stor entusiasme i mere end tyve år. Han har skabt en mønster ejendom. De 45 hektar med vin dyrkes med stor respekt for naturen. Udbyttet må maksimalt komme op på 45 hektoliter per hektar. Ofte er det mindre fordi der bliver sorteret kraftigt i forbindelse med høsten.

Der er brugt tre forskellige druesorter til denne vin. De to lokale Carignan og Grenache som gærer i et specielt lukket system uden ilt. Det fremhæver mostens friske frugt. Den anden halvdel udgøres af Syrah, som får en traditionel gæring. Når de tre druer er blevet til vin, blandes de og lagrer på tank et halvt år. Til sidst en let filtrering inden aftapning på flaske. Det er en vin, der er lavet for at blive nydt ung. Gerne et par grader under stuens temperatur.

Château Astruc Ste Eulalie præsenterer sig med en saftig og sprød frugt. Lækker og meget imødekommende med en elegant struktur. Tør, fyldig smag af viol og sorte bær. Krydrede undertoner slutter en god smagsoplevelse.

Tips til servering
Slotsejeren anbefaler vinen til grill retter, til kød i fyldige saucer. Kraftige oste.