2010 Rubiolo, Montepulciano d’Abruzzo DOC, Italien

I Italien er det ikke sjældent, at møde vingårde som kan daterer sig mange hundrede år tilbage i historien. Der er endda flere eksempler på, at samme familie kan præstere mere end 30 generationer i en ubrudt linje. Orlandi Contucci Ponno startede i begyndelsen af det 19. århundrede og hører derfor efter italienske forhold blandt de yngre  aktører på scenen.

Vi finder vinhuset i regionen Abruzzi, smukt beliggende  bare nogle få kilometer fra Adriaterhavet. Vinmarkerne ligger højt i en dal, der er skåret ud af Vomano-floden. Mindre end 20 kilometer mod vest rejser det næsten 3 kilometer høje Gran Sasso-bjerg sig. Hav, bjerge og dal er med til at skabe et perfekt mikroklima, hvor druerne modnes langsomt. Sommeraftenerne i dalen er vidunderlige. De er milde og lune med et fantastisk lys.

Vinmarkerne ligger tæt op til vingården. Jorden er stenet og sandet og identisk med det vi kender fra Graves i Bordeaux. Det er druerne Montepulciano og Trebbiano d’Abruzzo som dominerer, men Orlandi Contucci Ponno har som de første i regionen også givet plads til internationale sorter, der er hentet direkte i Frankrig. Og de har bevist, at disse druer opnår samme internationale højder, som andre steder i verden.

Alt markarbejdet foregår med håndkraft. Det gør høsten selvfølgelig også. I det hele taget koncentrerer man sig om, at lave så god vin som overhovedet muligt. For det er jo de bedste italienske vine man konkurrer med.

Orlandi Contucci Ponno satte sig et vigtigt mål. De ville lave en top velsmagende vin med masser af personlighed og kvalitet, og udbyde den til en fornuftig pris. Vi synes at missionen er lykkedes til fulde. Druerne er hentet fra sydvendte skråninger  omkring Montepagano Hills. Det er gamle vinstokke der kun giver et lavt udbytte, men til gengæld er intensiteten høj.

Druerne er håndhøstet i begyndelsen af oktober 2010. Først nogle dages udblødning, hvor skallerne giver kraft og saft til mosten. Så en lang og langsom gæring, der sluttes af med et halvt års fadlagring.

Vinen er venlig og indbydende som det vi kender fra de bedste oversøiske vine. Men har ikke deres mættende tyngde. I stedet opleves en ren vinøsitet, som renser munden og giver appetit.

Den er stadig mørk purpur i glasset med dominerende frugt i både duft og smag. Solbær og moden frugt. Fyldig blød og passende tør. En vin de fleste vil finde let ved at synes om.

Tips til servering
Stegt lyst og mørkt kød og let modne oste.