2010 Rejadorada, Tinto Roble, Toro, Spanien

Vi er i en spændende del af Spanien. I provinsen Castilla-León. Også kaldt  Spaniens vugge. Det er her de berømte Ribera del Duero vine har deres rødder. Der er fuld fokus internationalt på dette distrikt, hvor danskeren Peter Sissek er en af stjernerne. Mange af Ribera del Duero-producenterne søger lidt længere vestpå, hvor jorden er billigere, og hvor mulighederne for at dyrke vin er lige så gode.

Toro hedder området. Det er også navnet på en beskeden lille by på vejen over til Zamora og den portugisiske grænse. Mange opservanter sammenligner de to distrikters vine. Men generelt er Torovinene lidt federe, lidt kraftigere og lidt mere saftige en naboens. Og man får næsten altid lidt mere for pengene

[ Begge steder bruger man Tempranillo-druen, som i Toro lokalt kaldes Tinta de Toro ]

Historisk har der altid været stillet kvalitetskrav til Torovinbønderne. Mens de fleste andre spanske vinbønder måtte nøjes med at lave vin til sig selv, familien og lokalsamfundet, så har Toro altid været eneleverandør  til Spaniens ældste, og stadig eksisterende universitet i nærliggende Salamanca. De lærde havde forstand på vin og var kloge nok til at forlange det bedste.

Borgerkrigen ødelagde alle gode traditioner, og det endte med at Toro flød med de andre i strømmen af ligegyldigheder.

For en generation siden kom der nyt blod til Toro. Foregangsmanden i distriktet er Manuel Fariña der har kæmpet en utrættelig og succesfuld kamp for at placere de kraftige og velstrukturerede Toro-vine,  hvor han mener de hører hjemme, nemlig blandt de bedste.

Han har skubbet mange i gang, blandt andet vores mand på stedet, der startede i 1999 i et nedlagt vineri fra 1600-tallet, der ligger midt i den gamle Toro-by. Bodega Rejadorada har nu været i gang i mere end ti år, og har allerede placeret sig fint blandt distriktets bedste. Man eksporterer nu til en snes landet. Succesen har nødvendiggjort en udflytning til San Roman de Hornija nær hovedbyen Valladolid,

De bedste Toro-vine har sammen holdbarhed og udviklingsmulighed som de bedste Medoc-vine. Det giver vinene prestige, men ikke nødvendigvis meromsætning, for verden mangler ikke gemmevine, men drikkevine der smager godt her og nu. Derfor arbejder Bodega Rejadorada med et begreb de kalder ”semicrianza”. I stedet for Crianza’ens normale fadlagringstid på 12 måneder, giver de denne vin det halve på henholdsvis fransk og amerikansk eg. Det giver vinen mindre garvesyre og en hurtigere modning.

Mørk og tæt purpur i glasset. Modne blommer, sød tobak, saftig og peberkrydret med vanille og viol. Smagen er tør, kødfuld og vedvarende. Fyldig velsmag.

til servering
En flot vin til kraftfuld mad. Den blander sig fint med traditionel dansk vintermad.