2010 MO Salinas, Monastrell, Alicante, Spanien

Den originale Paella kommer fra det område, hvor vi denne gang har hentet vores vin. Og i sin bedste udgave er det et måltid, som man altid vil huske. Hvis det skal blive helt godt, skal man have en stor fladbundet pande (paella) og ris fra de lokale rismarker.

Kylling og kanin, muslinger, snegle i hus, paprika og safran. Måske lidt jomfruhummer og andre af havets frugter. Det er noget man spiser med familien om søndagen. Man kan fint drikke rødvin til.

For øvrigt er der lavprisflyvninger direkte til Alicante. Man kan nemt nå at studere Paella på en forlænget week-end. Og samtidig vil man opdage at Alicante er en vidunderlig by, at gå på opdagelse i.

Alicante har altid været en vigtig by for udskibning af vin til tørstige europæere. Ofte blev de mørke og alkoholrige vine blandet med mere solfattige vine nordpå. Gennem de sidste to, tre årtier, har der  været mindre og mindre efterspørgsel på blandingsvin, og man har været nødt til nytænkning. Og efter at have tænkt sig godt om, fandt man ud af, at løsningen var Monastrell.

En drue man tidligere havde drevet rovdrift på, men som nænsomt behandlet gav en stor vin med udviklingspotentiale, en vin der havde den moderne forbrugers interesse. Det nænsomme består i et lavt udbytte, sortering på marken og igen inden druerne kværnes. Dertil kommer en lang udblødning skaller og most imellem og en konstant overvågning af temperaturen. Og selvfølgelig passende lagring på fransk eg.

Bodegas Sierra Salinas nævnes blandt områdets mest succesrige vingårde. De har flere vine, som Parker har giver mere end 90 points, og det betragtes som særligt ærefuldt på de kanter, der indtil for en generation siden, var kendt for at lave ret ordinær vin.

Vinmarkerne ligger i 400-500 højde. Det giver en passende nattekølighed i et område der ellers er kendt for 300 solskinsdage om året. Der kunstvandes ikke, og vinstokkene må klare sig med de 150 mm der er gennemsnittet for året.

[ I denne vin er der 85% Monastrell fra gamle vinstokke, hvor udbyttet er meget lavt. Koncentratet er til gengæld stort. Der fyldes op med 10% Cabernet Sauvignon og 5% Garnacha Tintorera ]

Monastrell var moden den 8 september og høsten gik i gang. Den sluttede den 10. oktober med Cabernet.

Skænkes i et stort glas og svinges godt rundt, så alle aromastofferne vågner op. Intens dyb kirsebærrød med en fin purpur kant. Næsen er meget imødekommende, saftig og frugtig, med lidt sort peber og ristet kaffe i baggrunden. Smagen er tør, fyldig med en silkeblød frugt og en lang lykkelig afslutning.

Tips til servering
Ja hvorfor ikke til Paella! Det er en rødvin, som er mere international end den er spansk i smagen. Den vil passe til de fleste kødretter, og vil tilfredsstille de der sidder og venter på et godt glas rødvin.