2009 Mar da Palha, Quinta de Chocapalha, Estremadura, Portuga

Vi er på kyststrækningen nordvest for Lissabon. Estremadura hedder dette vinland, og det har indtil for en generation siden været domineret af cooperativer med ikke alt for høje ambitioner. De havde vænnet sig til at deres vin skulle være lidt tung og lettere oxideret. Og det blev i det store hele accepteret af lokalbefolkningen.  Fornyelsen skulle komme fra privatejede firmaer og entusiastiske enkeltpersoner. De har måtte kæmpe hårdt for at få Portugal til at ligne et vinland, som kan være interessant for den moderne, internationale kunde. Det er lykkedes for mange, men stadig er der vinbønder der holder fast i den traditionelle, lidt støvede og sveskede stil. Problemet er, at man ikke kan læse det ud af etiketten.

Det vi kikker efter er private vingårde (quinta), hvor der står en aktiv familie bag. Nogen som har fået et godt navn, som de vil passe på. Nogen som rejser ud i den store verden for at blive inspireret af andre. Sådan er familien Alice og Paulo Tavares da Silva. De etablerede sig i 1980 og har nu 45 ha med vin og en nyrenoveret vingård med alt tænkeligt udstyr. Deres datter Sandra er uddannet ønolog, og fremtiden synes at være i sikre hænder hos hende.

Det er lykkedes familien at lave moderne vine med international stil, uden at miste det lokale fingeraftryk. Denne vin er en blanding af Syrah 75% og Touriga Nacional 25%. Syrah kender de fleste. Det er en drue der gør sig godt i hele verdenen, men Touriga Nacional er portugisisk. Måske mest kendt som en vigtig del af portvinsblandingerne. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, at disse to druer sammen giver en vægtig og saftig vin.

[ Estremadura ligger ud til Atlanterhavskysten, og det må have inspireret til vinens navn Mar da Palha ]

Det betyder halm eller stråkysten. Lige hvorfor har vi til gode at få at vide. Det samme gælder hvorfor etikettens hovedillustration er en søstjerne.

Druerne sorteres både på marken og når de kommer til kælderen. Stilkene fjernes og druerne kværnes let. Derefter nogle dages udblødning ved lav temperatur inden gæringen sættes i gang. Det sker på temperatur regulerede stålfade (25 grader) og tager 10 dage. Derefter på små franske barriques, hvor den malolactiske gæring sættes i gang. I alt 20 måneders fadlagring med 4 omstikninger. Det er kun de mest ambitiøse vinbønder der forkæler vinen på denne måde. Men heldigvis er resultatet også derefter.

Når proppen ryger breder der sig med det samme en duft af frisk frugt og røget egetræ, lidt solbær og blomme. Smagen er moden og indsmigrende, fyldig fed uden på nogen måde at være påtrængende. Tanninerne er nærmest silkebløde.

Tips til servering
Det er en vin med stor velsmag, der skal på bordet til kødretter i saucer der er gjort lidt ekstra ud af. Eller også bare op i glasset til et lille stykke ost og en god snak med vennerne.