2009 Artspace, Shiraz/Mourvédre, Saronsberg, Sydafrika

Vi fik mange gode tilbagemeldinger da vi introducerede Artspace i 2008 udgaven. For mange var det en øjenåbner for de fine vinmuligheder Sydafrika byder på. Spørgsmålet er så, om den er lige så god i den nye årgang? Vi siger ja! Andre vil måske sige ”bedre”!  Den har endnu mere fylde og kompleksitet uden at det ødelægger indtrykket af elegance og finesse.

Artspace er som vinhus noget helt særligt. Det ligger i Tulbagh lige bag berømte Stellenbosch. Det er knapt ti år gammelt og er et resultat af driftige og modige menneskers fremsyn. Vi finder det i den smukke dal for foden af Saronsberg. To forsømte vingårde blev erhvervet, lagt sammen og fik navn efter bjerget. Store planer blev lagt. Alle der gad høre på det fik at vide, at man ville være de bedste i løbet af ti år.

To måneder efter brændte bygningerne til grunden. Vinmarker og frugtplantagen røg med ved samme lejlighed. Men håbet blev ikke slukket. På rekordtid var det hele ryddet op. Vinmarkerne var det første man tog sig af. Kun det bedste materiale blev sat. I 2004 stod de nye bygninger klar til at blive taget i brug. Det hele luksuøst og overdådig. Som en katedral der rejser sig i landskabet.

Både hi-tech og rustik. Med kunst på væggene og skulpturer i parken. Sydafrikas bedste vinmager blev hyret.

[ De første druer på Saronsberg blev presset den 25. januar 2004 kl. 06.01. ]

Det ene minut skyldtes at vinmageren Dewaldt Heynes fejlbedømte tiden det tog at køre fra hans hus til kælderen. Det var for øvrigt Sauvignan Blanc fra etårige vinstokke. Generelt siger man, at vinstokkene skal have en vis alder, for at give en passende kvalitet, men denne vin fik både præmier og masser af god omtale. Det blev begyndelsen til en præmieregn over Tulbagh og Saronsberg, der som lovet nu snart ti år efter, har placeret sig blandt de bedste vinhuse i Sydafrika.

I årgang 2008 var der foruden Shiraz og Mouvedre også en lille smule Viognier i blandingen. Det har man undladt denne gang, hvor det er Shiraz’en der dominerer. Man møder stor velsmag og vinøsitet. Vinen har en intens smag af sorte bær, sødmefuld frugt og mineralske finesser. I glasset vågner en syre, der giver ekstra karakter og lyst til et glas mere.

Tips til servering
En spændende madvin. Både frugten og alkoholen kalder på krydret mad, gryderetter og også orientalsk ma