2010 Vina ITO, Roble, Syrah/Petit Verdot, Spanien

Denne gang skal vi en lille tur til Toledo, der ligger en times kørsel syd fra Madrid. Det er nu ikke så meget beliggenheden vi vil dvæle ved, men mere druesammensætningen i denne fyldige og velafbalancede vin. Behagelige 13% holder den i alkohol og der er brugt  70% Syrah og 30 % Petit Verdot. Begge er oprindelige franske druesorter. Det vil sige, det er der ikke helt enighed om. Den anerkendte ønolog Ignacio de Miguel, der står bag denne vin, er af den overbevisning at Syrah oprindelig kom fra Persien.

Fra byen Shiraz. Og at den i 1200-tallet blev bragt til Sydfrankrig af korsridderen Guy De’Sterimberg, der satte den på højen bag byen Tain ved Rhônefloden. Her levede han som eneboer (ermit). Derfor kom højen og vinen til at hedde Hermitage. Det er en af de mange historier, der er med til at gøre vinens verden farverig og underholdene. Men historien kommer lidt i konflikt med moderne videnskab, der kan bevise at Syrah er muteret i Rhônedalen, helt uden hjælp fra nogen korsridder. Det er sket engang i 1600-tallet. At druen så langt senere blev udnævnt til Australiens nationaldrue, er en helt anden historie. Aussi’erne har beholdt druens  oprindelige navn fra Persien.

Hvornår Syrah kom til Spanien, svæver også lidt rundt i luften. Men det er forholdsvis sent og der er kun lidt af det. Det der er, er mest sat for nysgerrighedens skyld. Kun i få tilfælde finder spansk Syrah vejen frem til forbrugerne.

Den anden drue der optræder i denne vin er Petit Verdot. Oprindelsen er også usikker. Vi kender den fra Bordeaux, og man er nogenlunde sikker på, at den har været længere tid i Bordeaux end fx Cabernet Sauvignon. Den optræder kun med en lille del (5-10%) i de traditionelle Bordeauxblandinger. Det skyldes at druen i Bordeaux giver en koncentreret, intens og lidt hård vin, der vil være alt for skrap at drikke på egen hånd. Derfor bruges den kun i små portioner til blanding. Der hvor Petit Verdot får mere sol og varme end det Bordeaux kan tilbyde, udvikler den en fornem og elegant karakter, der gør det til en fryd for kældermesteren at arbejde med. Vi tror meget på, at både Syrah og Petit Verdot vil vinde gevaldigt frem i Spanien de kommende år.

[ Kombinationen Syrah og Petit Verdot vil uden tvivl også blive kopieret af andre. Den er værd at kopiere ]

Blandingen har fået 5 måneder på fransk Allier eg. Det har afrundet alle hjørner og slebet kanterne, så vinen i dag er klar til at blive nydt.

Farven er mørk kirsebærrød med et fint modent skær. I næsen er den både elegant og kompleks og man bemærker sig noter af kakao og krydderier med et fint balsamisk touch. Vinen er blød og venlig med modne tanniner der er afrundet af fadlagringen. Fyldig tør, kraftig uden at være tung med en fin lang eftersmag.

Tips til servering
Til kraftig og krydret mad eller bare et stykke ost.