2010 Domaine Louise & Clément, Reserve du Domaine, Luberon, Frankrig

Luberon ligger i Sydfrankrig, men hører det til Côtes du Rhône eller Provence? Geografisk er det en del af Provence, men vinmæssigt er vi mere ovre i det vi kender fra Côtes du Rhône. Det gælder både klima, druesorter og vintyper.  Luberon byder på bjergvinmarker, hvor varme dage og kølige nætter giver ideelle modningsbetingelser, som man ikke tidligere har forstået at udnytte. Men forstandige og pengestærke mennesker fra forretningslivet nede ved kysten, har lagt tid og energi i at vise, at der rundt om bjerget Luberon gemmer sig masser af muligheder for at lave god vin. Alene af den grund omtales området som fashionabelt. Turisterne har også opdaget, at der her inde i Foralperne, er en særlig eksklusiv charme. Byen Gordes er en ren idyl. Og madmæssigt bydes man både på den højeste gastronomi og fransk bondemad i renkultur.

En af tilflytterne er Patrick Devaux. Foruden at være slotsejer er han også en stolt far til Louise og Clément. De har fået lov til at lægge navn til vin og vingård i den erkendelse, at de jo alligevel engang skal arve herlighederne. Devaux har valgt at tilplante sine 30 hektar marker med Syrah og Grenache. Cirka halvt at hver. Vel for at vise omgivelserne at ambitionsniveauet er i orden. Grenache er Rhônedalens signaturdrue, og den der giver frugt og saft. Almindeligvis bruges Syrah kun som ”cepage ameliorateur” for at give lidt ekstra karakter og dybde til vinen, og for at kunne reklamere med at den er der. Ofte er det så lidt, at det ikke kan registreres.

[ Devaux dikterer at Syrah altid skal dominere hans vine. Her med 53% mod 47% Grenache, og det kan smages ]

Druerne høstet først når de er fuldmodne og de bringes straks til pressehuset, hvor de kværnes til noget der allermest ligner en grød. Skaller og frugt blander sig og gæringen starter. Den går langsomt fordi temperaturen bliver holdt nede på omkring 20 grader. Det giver tid til at få alle smags- og aromastoffer med på en naturlig måde.

Vinen har en intens rubinrød farve med purpur skær. I næsen dukker Syrah’ens viol og let røgede duft op, og det gentager sig i smagen. Sammen med den saftige sprøde frugt fra Grenache præsenterer vinen sig som noget ”godt fra Sydfrankrig”. Den er harmonisk, elegant, livlig og velsmagende.

Tips til servering
Server den et par grader under stuens temperatur til fjerkræ, pasta, lyst kød o.l.