2008 Château Dona Baissas, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig

Det var den legendariske ”Irma-Olsen” der i sin tid, for at hjælpe sine kunder, oversatte ”villages” til ”lidt bedre”.  En Côtes du Roussillon Villages er altså lidt bedre end en almindelig Côtes du Roussillon. Olsen vidste selvfølgelig godt at villages betyder ”landsbyer”, men det var lidt besværligt, at skulle til nævne ukendte bynavn i fx i Beaujolais, i Côtes du Rhône og Côtes de Roussillon, og forklare at disse var særlig gode til at lave vin i det bestemte område.

Når vi skal finde ”Villages” områderne i Côtes de Roussillon, så skal vi ned til området nordvest for Perpignan. Vi tager ind i landet og op i bjergene. Her finder vi 32 små kommuner der alle har lov til at lave Côtes de Roussillon Villages vin, hvis de ellers opfylder og overholder appellations-loven.

Vi skal til byen Estagel og til det lille vinslot Château Dona Baissas, der ligger med by, vinstokke, buske og lav skov rundt om sig. En smuk lille vingård vil de fleste nok sige. ”Slot” virker lidt overvældende.

Der har været lavet vin på stedet i al den tid Roussillon har været fransk. Det er siden Pyrenætraktaten der blev underskrevet i 1659. Man ved at det franske officerkorps havde et særligt øje til vinene fra Estagel, og for landskabets skønhed. De kunne lide at være der, nyde udsigten og vinen.

[ Siden 1817 har familien Baissas haft ansvaret for Château Dona Baissas, og man har aldrig haft svært ved at afsætte det man laver ]

På vores tur i Roussillon var vi også længere sydpå og smagte en række af de almindelige vine fra området. Sammenlignet med det vi smagte i Villages-området, fik os til at rette Irma-Olsens ord fra ”lidt bedre” til ”meget bedre”.

Der var en utrolig forskel i intensitet og kompleksitet. Forklaringen var et meget lavt udbytte, gamle vinstokke, den bedste beliggenhed og så en særlig omhyggelige drueudvælgelse. Her er vinen domineret af Syrah med støtte fra Carignan og Grenache. Vinifikationen er helt traditionel med daglig omhældning under gæringen, så der hele tiden er skalkontakt. Temperaturen overvåges konstant. Man ved hvilken skade selv små afvigelser kan medføre.

Vinen får et år til at slappe af i på fad. Samtidig bundfælder den naturligt, og er derfor kun filtreret ganske let inden aftapningen.

Dyb mørk rød i glasset. Man kan lige frem se, at man får en masse god vin for pengene. Næsen fyldes af varme, saftige mørke bær og fine krydderier. Smagen er kompakt, fyldig, nærmest sødmefuld i tørheden. Tæt lakridset og meget stoflig. En velsmagende og vægtig vin.

Tips til servering
Til kraftig middelhavsmad, til dansk vintermad i det hele taget, til kødretter med dominerende saucer.