2010 Parson’s Paddock, Cabernet Sauvignon, Langhorne Creek, Australien

Det er ikke længe siden, at vi var en tur i Sydaustralien. I McLaren Vale der ligger tæt ved Adelaide. Den gang havde vi en Shiraz med hjem til vores kunder. Det var en succes, og flere har spurgt om, der ikke kommer andre spændende vine fra samme kant. Vi begyndte at søge lidt rundt. Vi bestemte os til at afgrænse vores søgen til det lille område der kalder sig Langhorne Creek, der synes at kunne byde på noget ganske særligt. Navnet stammer fra den tid, hvor de lokale farmere samlede der kvæg for vinteren i et udtørret flodleje. Nu er kvæg skiftet ud med vinstokke og resultaterne er meget lovende. Langhorne Creek kaldes det mest oversete kvalitetsvindistrikt i Australien. Det er bestemt ikke overset mere. Især Shiraz og Cabernet Sauvignon synes at trives super godt i de omgivelser der byder sig. Klimaet er middelhavsagtigt og bidrager med en karakteristisk saltet mynte duft og smag til vinen. Sent på vinteren oversvømmes jorden bevidst med ferskvand fra Bremer floden. Det betyder at vinstokkene kan klare sig uden regn i hele modnings perioden. De vinmarker der ikke kan dækkes af vand fra floden, får hjælp af drypvanding fra Lake Alexandria, der er Australiens største permanente ferskvands sø.

[ De første vinstokke i Langhorne Creek blev sat i 1850, men der skulle gå mere end 100 år før store vinhuse som Lindemans og Wolf Blass etablerede sig i området. De gjorde Langhorne internationalt kendt, og det gamle vadested er nu et af de mest spændende vinmuligheder i Australien. ]

Vi har valgt en ren Cabernet Sauvignon fra det gode år 2010. ”Jamen er alle år ikke gode i Australien?” vil nogen sikkert spørge. Vores mand på stedet har følgende høstrapport.  Årgang 2010 var for os, det man kan kalde en tidlig høst. Allerede i slutningen af januar var de grønne druer klar. Koncentreret hede i november havde proppet druerne med sukker og aromastoffer. I måneden før høsten, var det noget køligere, og det gav os en langsom ideel modning af druerne. Det gode vejr fortsatte høsten igennem og vi var færdige på markerne i begyndelsen af april. De sidste druer der kom i hus var Cabernet Sauvignon. De blev modtaget med et smil selv om udbyttet var lille. De så perfekte ud og man forventer at årgangen kan sidestilles med den fremragende høst året før.
Druerne til denne vin er 100% Cabernet Sauvignon og udelukkende fra Langhorne Creek premium vineyards. Vinmager Peter Pollard sætter sit personlige præg på vinen ved at kombinere forskellige gæringsmetoder både i åbne kar og i lukkede systemer. Samtidig er han en mester i at lagre vinen på små franske egetræs fade i forskellige toastningsgrader. Begge dele bidrager med ekstra kompleksitet og struktur og fuldende resultatet til det perfekte.
Mørk og tæt i glasset. I næsen dominerer mørk chokolade og sorte kirsebær. Smagen er rig uden at være fedladen. Svesker og noget krydret dukker op og blander sig med bløde og modne garvesyre indtryk. Den hænger lang tid i munden. Til stor fornøjelse for de fleste.

Tips til servering
Vinen klare nemt kraftig og krydret mad. Den er drikkeklar og lige til at gå til.