2009 Vinha da Palha, Quinta de Chocapalha, Estremadura, Portugal

Det der skete i slutningen af 1900-tallet omtales ofte som en vinrevolution, skabt af ændrede forbrugerønsker og en stærk konkurrence fra de oversøiske vinlande. Næsten fra det ene år til det andet blev de traditionelle europæiske vine mere saftige og frugtrige og med et større alkoholindhold. Vinmagerne havde ingen problemer med at efterkomme de nye ønsker. Nogen forklarede sig med den globale opvarmning, andre med et lavere udbytte, grøn høst og stor sortering.

[ Kun et land syntes ikke at hoppe med på bølgen med samme styrke som de andre. Det var Portugal. De havde vænnet sig til, at deres egen vin skulle være lidt tung og lettere oxideret. Det så man ingen grund til at lave om på. ]

Langsomt men sikkert er Portugal nu med på den nye bølge. Fornyelsen er først og fremmest kommet fra de privatejede vinhuse og entusiastiske enkeltpersoner. De har fået Portugal til at ligne et vinland, som tiltrækker opmærksomheden hos de moderne internationale kunder. Men stadig laves der alt for meget uinteressant vin. Dem kommer man bedst uden om, ved at holde sig til private vingårde (Quinta), hvor der står en aktiv familie bag. Nogen som har fået sig et godt renomme, og som vil passe på det. Og nogen som rejser ud i verden for at blive inspireret af andre. Sådan er familien Alice og Paulo Tavares da Silva. De etablerede sig i 1980 og har nu 45 ha med vin og en nyrenoveret vingård med alt tænkeligt udstyr. Deres datter Sandra er uddannet ønolog, og fremtiden synes at være i sikre hænder hos hende.

Det er lykkedes familien at lave moderne vine med international stil, uden at miste det lokale fingeraftryk. I drueblandingen indgår både lokale og internationale druer. (60% Castelao, 30% Tinta Roriz og 10% Syrah)
Der sorteres både på marken og i kælderen. Stilkene fjerne helt og druerne kværnes let. Derefter nogle dages udblødning ved lav temperatur inden gæringen sættes i gang. Det sker på temperatur regulerede ståltanke.  Familien ønsker at udtrykke den maksimale frugt i denne vin og lagrer den derfor ikke på fad men på en komplet lufttæt tank. Flaskelagringen modner vinen så den i dag er klar til at blive nydt.

I glasset møder man en fornøjelig duft og velsmag, som er let at forstå og holde af. Frugten, mørke bær, solbær og blomme kommer næsen i møde. Smagen er saftig, og passende tør uden at være påtrængende. En silkeblød syre hjælper det hele den rette vej. Og man sidder tilbage med en fornemmelse af, at man har gjort noget rigtigt for vellysten.

Tips til servering
Vi smagte vinen sammen med portugisisk pattegris. Den klarede både fedt og krydderier. Vi har også smagt den til gammeldags kyllingesteg fyldt med persille. Det klarede den også til perfekt.