2010 Vila Regia, Douro, Portugal

Tidligere på året var Salvador Guedes inviteret en tur til Amerika for at modtage magasinet Wine Enthusiast’s fornemme pris som “European Producer of the Year”.

Salvador er direktør og ejer af Sogrape Vinhos, der er det mest betydningsfulde og succesrige vinhus i Portugal med produktion i alle betydningsfulde portugisiske vindistrikter. Det ejes af familien Guedes. Det var Salvadors farfar der fik sat skub på succeen. Han opfandt den lyserøde Mateus, som gennem en lang periode i 70’erne og 80’erne var verdens største mærkevarevin med et årligt salg på mere end 50 millioner flasker. Der kom masser af penge i kassen, og dem brugte Salvadors far til opkøb og udvikling i blandt andet portvinsdistriktet, men også i udlandet med vingårde i Argentina, Chile og New Zealand. Det var dette arbejde familien blev hædret for.

Vi skal en tur med Salvador til Dourodalen, som vi jo først og fremmest kender for den ædle port. Det er et pragtfuldt område med ti tusind terrasser i et dramatisk landskab, der omkranser floden. Men det er kun halvdelen af druer der bruges til port. Den anden halvdel går til bordvin, og det er den røde man skal interessere sig for. Gennem de sidste to årtier er der sket en forædling af de røde Douro-vine, som gør at det nu omtales som Portugals fineste vindistrikt.

Der er opstået en sund konkurrence mellem producenterne om, hvem der kan lave de bedste kvaliteter. Generelt er det vine, hvor man får en masse for pengene. De har den unge portvins glød og frugt samt et pift af umoden tobak. Deres syre dæmpes af en sødmefuld fylde.

Druerne der benyttes er de samme som til Portvin. Der er mere end 30 forskellige at vælge imellem. Det er svært at se den store ide i at efterlyse en nøjagtig beskrivelse af hvilke druer der indgår i blandingen. For det første står mange af dem blandet på vinmarken. De blandes også under selve høsten og for øvrigt, hvor mange af disse druenavne kender man? Man har måske hørt om Roriz, Tourriga Nacional og Tourriga Francesa. Det er de mest benyttede druer. Nogle Quintaer (vingårde) forsøger sig med bare en enkel drue, men det har aldrig vundet indpas.

Vila Regia er en rød Dourovin, der er sat sammen af specielt udvalgte druesorter. I modsætning til portvin får mosten lov at gære helt ud til en tør vin. Det sker på Sograpes adresse i Villa Nova de Gaia, der ligger lige over for Porto by. Derefter et års lagring inden aftapningen.

Vinen er moden og drikkeklar med en intens rubinrød farve. Duften er vinøs og  elegant frugtig med et pift vanille og kokos. Smagen er harmonisk med en fyldig, lang eftersmag.

Tips til servering
Perfekt til svinekød, kalvekød, fjerkræ i bløde saucer og lignende.