2010 Montecappone, Rosso Piceno DOC, Italien

Det er et af de ganske få privatejede vinhuse i denne del af Italien, som ellers domineres af kooperative. Grundlagt i 1968 af familien Bomprezzi-Mirizzi. De råder over 75 hektar god jord tilplantet med Verdiccio, Sauvignon Blanc, Montepulciano, Sangiovese og Syrah. Familien stiller store krav til sig selv. Blandt andet benyttes kun drue fra egne marker, og alt “slotsaftappes”.

Og som andre kvalitetsproducenter arbejder man med lavt udbytte. Druerne håndplukkes i takt med at de modnes. De bæres i hus i små kasser så de ikke beskadiges og de bliver sorteret. Kun modne og sunde druer går videre i processen.

Der eksperimenteres til stadighed både i vinmarken og i kælderen for hele tiden at optimere kvaliteten, og man går kun efter det bedste. Familien Bomprezzi-Mirizzi har passion for vin i en grad man sjældent oplever. De kan naturligvis fremvise en række fremragende vinbedømmelser i de bedste medier. 3 glas i Gambero Rosso, 3 stjerne i Veronelli Guide og mere end 90 points i Guide Luca Maroni. Nu er det din tur til at komme med en bedømmelse.

Ascoli Piceno er en lille by helt sydpå i Marche-regionen og samtidig også navnet på en DOC, der strækker sig nede fra grænsen til Abruzzo og nordpå til Ancona. Østgrænsen er Adriaterhavet og vestgrænsen er foden af Appennierne. Det er det største og mest interessante rødvins område i Marche. Den ældre generation har  måske dårlige erfaringer fra den gang Picenovinene blev lavet på Sangiovese blandet med overskuds hvidvin.

Nu er der regler der forbyder grønne druer i blandingen, og der tillades til gengæld brug af Montepulciano helt op til 70%. Det har ændret smag og karakter så meget, at den ældre generation ikke vil kunne genkende vinen igen. 30% Sangiovese bidrager med livgivende frugtsyre og 70% Montepulciano, tilfører farve og varme, og giver stor velsmag.

Denne vin kommer fra druer der er høstet i udkanten af Jesi. Man holder udbyttet nede på små 5000 liter per hektar.  Sangiovese og Montepulciano høstet og gæres hver for sig. Først når de er blevet til vin bestemmer kældermesteren blandingsforholdet.

Vinen er intens og dyb rubinrød med purpur kant. I næsen mørk frugt, sorte kirsebær og fine krydderier. Frisk lækker saftig frugt i munden og et passende modspil fra en pift tannin.

Tips til servering
Lokalfolket drikker den gerne til hare, kanin og kylling serveret i krydresaucer.